Ciasto: |
Wykonanie w Thermomix
1. Do suchego naczynia miksującego włożyć siemię lniane. (czas 30 sek. |obr. 10) - rozdrabniamy na mączkę.
2. Mączkę z siemienia lnianego przekładamy do kubka i zalewamy 250g wrzątku. Pozostawiamy do przestygnięcia.
3. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki i zaparzoną mączkę z siemienia lnianego. Dokładnie wyrabiamy. (20-30 sek. | obr. 5-6). Regulujemy konsystencję ciasta dodatkową wodą i ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być dużo gęstsze od naleśnikowego.
Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)
Rozdzielić ciasto na 6-8 części. Formować krążki i kolejno układać na rozgrzanej, suchej patelni (najlepiej na specjalnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu lub naleśnikarce).
Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla zetnie się i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla podpiecze się jeszcze bardziej i pokryje się brązowymi plamkami z drugiej strony.
Wtedy to jeszcze raz przewracamy ją i smażymy jeszcze 20 sek. Zdejmujemy z patelni i składamy w stosik. Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni aby tortille nie przypalały się.
Wysmażone tortille przechowujemy tak aby zachowały ciepło - będą się lepiej zwijały.
Tak przygotowane tortille bezglutenowe można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów