Tortilla bezglutenowa - przepis podstawowy

Popularne frazy: -> tortilla bezglutenowa, tortilla bez glutenu, przepis na Thermomix, tortilla z thermomix-a

 

Ciasto:
- 400 g mąki owsianej (można też użyć jakiejś mieszanki chlebowej lub naleśnikowej bezglutenowej)
- 4 łyżki płaskie siemienia lnianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżka cukru pudru (najlepiej zrobionego samodzielnie z cukru trzcinowego)
- 250g wrzątku
- około 160g wody ekstra czasami więcej (aby dopasować konsystencję ciasta)
- 80 ml oleju
- sól do smaku




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Wykonanie w Thermomix



1. Do suchego naczynia miksującego włożyć siemię lniane. (czas 30 sek. |obr. 10) - rozdrabniamy na mączkę.


2. Mączkę z siemienia lnianego przekładamy do kubka i zalewamy 250g wrzątku. Pozostawiamy do przestygnięcia.


3. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki i zaparzoną mączkę z siemienia lnianego. Dokładnie wyrabiamy. (20-30 sek. | obr. 5-6). Regulujemy konsystencję ciasta dodatkową wodą i ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być dużo gęstsze od naleśnikowego.

Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)

Rozdzielić ciasto na 6-8 części. Formować krążki i kolejno układać na rozgrzanej, suchej patelni (najlepiej na specjalnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu lub naleśnikarce).

Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla zetnie się i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla podpiecze się jeszcze bardziej i pokryje się brązowymi plamkami z drugiej strony.


Wtedy to jeszcze raz przewracamy ją i smażymy jeszcze 20 sek. Zdejmujemy z patelni i składamy w stosik. Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni aby tortille nie przypalały się.



Wysmażone tortille przechowujemy tak aby zachowały ciepło - będą się lepiej zwijały.



Tak przygotowane tortille bezglutenowe można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczeniaKremowa pasta śródziemnomorskaCiasteczka czekoladowe z nutą miętySok z malin + dżem malinowy

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Kiełki to samo zdrowie!Kiełki cebuliMam Thermomix - co dalej?