Składniki: |
Przygotowanie ciastek w Thermomixie
1) W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj dwa białka oddzielone z jajek kurzych i maleńką szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę. (3-4 min. | obroty 4). Wyjmij motylek. Ubitą pianę przełóż do miseczki i bez mycia naczynia przejdź do kroku następnego.
2) W naczyniu miksującym umieść pozostałe składniki (ser ricotta, żółtka, szczypta soli, mleko, cukier, mąka, proszek do pieczenia) i połącz w jednolitą masę. (ok. 2min. | obroty 4-5).
3) Połącz masę serową z ubitą wcześniej pianą z białek. Łączymy bardzo delikatnie - najlepiej ręcznie mieszając w misce dodając do masy serowej stopniowo ubitą pianę (nie odwrotnie bo szybko opadnie).
4) Patelnię smaruj delikatnie tłuszczem i rozgrzej ją. Na ciepłą patelnie nakładaj łyżkę ciasta i smaż ok. 1min. z każdej strony.
5) Podajemy z owocami (np. truskawkami) jeszcze na ciepło.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów