Placuszki z ricotty


Popularne frazy: -> placuszki na śniadanie, placuszki z ricotty, domowa ricotta, smaczne śniadanie

Placuszki z ricotty
 Placuszki z ricotty
 
 

Składniki:


- 250g sera ricotta (możesz go wykonać samodzielnie w Thermomix)
- 125g mleka
- 2 jajka rozmiar L (oddzielnie żółtka i białka)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru lub cukru waniliowego wykonanego w TM
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g mąki pszennej
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Placuszki z ricotty

Przygotowanie ciastek w Thermomixie




Przygotowanie ciasta:

1) W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj dwa białka oddzielone z jajek kurzych i maleńką szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę. (3-4 min. | obroty 4). Wyjmij motylek. Ubitą pianę przełóż do miseczki i bez mycia naczynia przejdź do kroku następnego.

2) W naczyniu miksującym umieść pozostałe składniki (ser ricotta, żółtka, szczypta soli, mleko, cukier, mąka, proszek do pieczenia) i połącz w jednolitą masę. (ok. 2min. | obroty 4-5).

3) Połącz masę serową z ubitą wcześniej pianą z białek. Łączymy bardzo delikatnie - najlepiej ręcznie mieszając w misce dodając do masy serowej stopniowo ubitą pianę (nie odwrotnie bo szybko opadnie).

4) Patelnię smaruj delikatnie tłuszczem i rozgrzej ją. Na ciepłą patelnie nakładaj łyżkę ciasta i smaż ok. 1min. z każdej strony.

5) Podajemy z owocami (np. truskawkami) jeszcze na ciepło.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Zupa krem z krewetek Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Pomarańczowo - migdałowe ciasto

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plMakowców magiczny czas...Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaJak wyhodować kiełki w domu?