Placuszki z ricotty


Popularne frazy: -> placuszki na śniadanie, placuszki z ricotty, domowa ricotta, smaczne śniadanie

Placuszki z ricotty
 Placuszki z ricotty
 
 

Składniki:


- 250g sera ricotta (możesz go wykonać samodzielnie w Thermomix)
- 125g mleka
- 2 jajka rozmiar L (oddzielnie żółtka i białka)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru lub cukru waniliowego wykonanego w TM
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g mąki pszennej
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Placuszki z ricotty

Przygotowanie ciastek w Thermomixie




Przygotowanie ciasta:

1) W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj dwa białka oddzielone z jajek kurzych i maleńką szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę. (3-4 min. | obroty 4). Wyjmij motylek. Ubitą pianę przełóż do miseczki i bez mycia naczynia przejdź do kroku następnego.

2) W naczyniu miksującym umieść pozostałe składniki (ser ricotta, żółtka, szczypta soli, mleko, cukier, mąka, proszek do pieczenia) i połącz w jednolitą masę. (ok. 2min. | obroty 4-5).

3) Połącz masę serową z ubitą wcześniej pianą z białek. Łączymy bardzo delikatnie - najlepiej ręcznie mieszając w misce dodając do masy serowej stopniowo ubitą pianę (nie odwrotnie bo szybko opadnie).

4) Patelnię smaruj delikatnie tłuszczem i rozgrzej ją. Na ciepłą patelnie nakładaj łyżkę ciasta i smaż ok. 1min. z każdej strony.

5) Podajemy z owocami (np. truskawkami) jeszcze na ciepło.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pasteis de nata Majonez domowy Korzenne bagietki Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

20 jadalnych produktów zabijających cellulitCzy wiesz, że ...Kiełki brokułaDla kogo dieta pudełkowa?