Czy wiesz, że ...
Kiełki soi - to wielkie pokłady witamin C i E, karotenu, żelaza, wapnia, cynku oraz białka w postaci wolnych aminokwasów. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i poprawia apetyt.
Zobacz też:


WiadomościWiadomości
WspółpracaWspółpraca
KontaktKontakt
Strona startowaStrona startowa

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy




SeroMaCzek

(przepis na małą formę okrągłą 18-20 cm)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> Ciasto do kawy, makowiec, seromak, Boże Narodzenie, Wielkanoc, Świąteczny, świąteczne ciasto

SeroMaCzek 


Potrzebne składniki

Spód ciasta:

- 60 g mąki pszennej razowej
- 20 g mąki pszennej
- 30 g płatków migdałowych lub migdałów
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35g masła w temp. pokojowej
- 15g-20g cukru trzcinowego nierafinowanego (lub inny brązowy cukier)
- 20g mleka


Pozostała część ciasta:

- 150 g maku (suchy, nie mielony)
- 250 g serka ricotta (można wykonać samodzielnie w Thermomix)
- 4 jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g cukru brązowego (trzcinowy lub inny)
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 50 g masła w temp. pokojowej
- 1-2 łyżki Amaretto (lub 3-4 krople olejku migdałowego)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie w Thermomix

1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Okrągłą formę (18-20cm) do pieczenia wyłóż pergaminem od spodu.


2) Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.)

Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków bez mycia naczynia miksującego.


3) W naczyniu miksującym umieszczamy składniki na spód ciasta. Miksujemy (10-15 sek. | obroty 6-7). Wyjmujemy ciasto z naczynia przy pomocy kopystki i wyklejamy nim dokładnie spód formy do pieczenia.


4) Naczynia nie trzeba myć, wystarczy dokładnie wybrać ciasto. Przechodzimy do wykonania dalszej części ciasta. Załóż motylek W naczyniu umieść masło i czekoladę połamaną na kawałki. Rozpuść (czas 3 min. | 50 stopni | obroty 2). Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodaj 4 jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy (3 min. | obroty 3,5).


5) Dalej ustawiamy (czas 5 minut | obroty 3) i stopniowo dodajemy ser ricotta pokruszony na kawałki a dalej zmielony wcześniej mak. Na 30 sek przed końce dodajemy Amaretto lub olejek i proszek do pieczenia.


6) Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika i pozwalamy aby ciasto przestygło w piekarniku. Kroimy i degustujemy. Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Pomarańczowo - migdałowe ciasto Bułeczki z ziemniakamiCiasto na makaron domowy

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Musli na zdrowieJak wyhodować kiełki w domu?Kontuzje a rehabilitacja sportowa