SeroMaCzek

(przepis na małą formę okrągłą 18-20 cm)

Popularne frazy: -> Ciasto do kawy, makowiec, seromak, Boże Narodzenie, Wielkanoc, Świąteczny, świąteczne ciasto

SeroMaCzek
 
 
  • Wybierz język

Potrzebne składniki

Spód ciasta:

- 60 g mąki pszennej razowej
- 20 g mąki pszennej
- 30 g płatków migdałowych lub migdałów
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35g masła w temp. pokojowej
- 15g-20g cukru trzcinowego nierafinowanego (lub inny brązowy cukier)
- 20g mleka


Pozostała część ciasta:

- 150 g maku (suchy, nie mielony)
- 250 g serka ricotta (można wykonać samodzielnie w Thermomix)
- 4 jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g cukru brązowego (trzcinowy lub inny)
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 50 g masła w temp. pokojowej
- 1-2 łyżki Amaretto (lub 3-4 krople olejku migdałowego)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Okrągłą formę (18-20cm) do pieczenia wyłóż pergaminem od spodu.


2) Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.)

Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków bez mycia naczynia miksującego.


3) W naczyniu miksującym umieszczamy składniki na spód ciasta. Miksujemy (10-15 sek. | obroty 6-7). Wyjmujemy ciasto z naczynia przy pomocy kopystki i wyklejamy nim dokładnie spód formy do pieczenia.


4) Naczynia nie trzeba myć, wystarczy dokładnie wybrać ciasto. Przechodzimy do wykonania dalszej części ciasta. Załóż motylek W naczyniu umieść masło i czekoladę połamaną na kawałki. Rozpuść (czas 3 min. | 50 stopni | obroty 2). Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodaj 4 jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy (3 min. | obroty 3,5).


5) Dalej ustawiamy (czas 5 minut | obroty 3) i stopniowo dodajemy ser ricotta pokruszony na kawałki a dalej zmielony wcześniej mak. Na 30 sek przed końce dodajemy Amaretto lub olejek i proszek do pieczenia.


6) Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika i pozwalamy aby ciasto przestygło w piekarniku. Kroimy i degustujemy. Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Chlebki indyjskie NAAN Klasyczne brownie z orzechami Bułeczki hamburgerowe Sernik gotowany z musem z owoców borówki

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka