SeroMaCzek

(przepis na małą formę okrągłą 18-20 cm)

Popularne frazy: -> Ciasto do kawy, makowiec, seromak, Boże Narodzenie, Wielkanoc, Świąteczny, świąteczne ciasto

SeroMaCzek
 
 
  • Wybierz język

Potrzebne składniki

Spód ciasta:

- 60 g mąki pszennej razowej
- 20 g mąki pszennej
- 30 g płatków migdałowych lub migdałów
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35g masła w temp. pokojowej
- 15g-20g cukru trzcinowego nierafinowanego (lub inny brązowy cukier)
- 20g mleka


Pozostała część ciasta:

- 150 g maku (suchy, nie mielony)
- 250 g serka ricotta (można wykonać samodzielnie w Thermomix)
- 4 jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g cukru brązowego (trzcinowy lub inny)
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 50 g masła w temp. pokojowej
- 1-2 łyżki Amaretto (lub 3-4 krople olejku migdałowego)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Okrągłą formę (18-20cm) do pieczenia wyłóż pergaminem od spodu.


2) Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.)

Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków bez mycia naczynia miksującego.


3) W naczyniu miksującym umieszczamy składniki na spód ciasta. Miksujemy (10-15 sek. | obroty 6-7). Wyjmujemy ciasto z naczynia przy pomocy kopystki i wyklejamy nim dokładnie spód formy do pieczenia.


4) Naczynia nie trzeba myć, wystarczy dokładnie wybrać ciasto. Przechodzimy do wykonania dalszej części ciasta. Załóż motylek W naczyniu umieść masło i czekoladę połamaną na kawałki. Rozpuść (czas 3 min. | 50 stopni | obroty 2). Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodaj 4 jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy (3 min. | obroty 3,5).


5) Dalej ustawiamy (czas 5 minut | obroty 3) i stopniowo dodajemy ser ricotta pokruszony na kawałki a dalej zmielony wcześniej mak. Na 30 sek przed końce dodajemy Amaretto lub olejek i proszek do pieczenia.


6) Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika i pozwalamy aby ciasto przestygło w piekarniku. Kroimy i degustujemy. Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Pierogi z serem ricotta (na słodko) Chleb ziarenka smaku z żurawiną Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy Placuszki z ricotty

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekDlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaŚwiat poduszek