Potrzebne składniki Pozostała część ciasta: |
Przygotowanie w Thermomix
1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Okrągłą formę (18-20cm) do pieczenia wyłóż pergaminem od spodu.
2) Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.)
Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków bez mycia naczynia miksującego.
3) W naczyniu miksującym umieszczamy składniki na spód ciasta. Miksujemy (10-15 sek. | obroty 6-7). Wyjmujemy ciasto z naczynia przy pomocy kopystki i wyklejamy nim dokładnie spód formy do pieczenia.
4) Naczynia nie trzeba myć, wystarczy dokładnie wybrać ciasto. Przechodzimy do wykonania dalszej części ciasta. Załóż motylek W naczyniu umieść masło i czekoladę połamaną na kawałki. Rozpuść (czas 3 min. | 50 stopni | obroty 2). Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodaj 4 jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy (3 min. | obroty 3,5).
5) Dalej ustawiamy (czas 5 minut | obroty 3) i stopniowo dodajemy ser ricotta pokruszony na kawałki a dalej zmielony wcześniej mak. Na 30 sek przed końce dodajemy Amaretto lub olejek i proszek do pieczenia.
6) Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika i pozwalamy aby ciasto przestygło w piekarniku. Kroimy i degustujemy. Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów