Cukinia łatwa w trawieniu i zawiera wiele składników odżywczych. Zalecana nawet maluchom (nawet tym, które dopiero skończyły pół roku). Składniki- 3 obrane ząbki czosnku - 280 g cebuli obranej i pokrojonej na pół - 700 g cukinii obranej, oczyszczonej z pestek i pokrojonej na kawałki - 280 g papryki czerwonej umytej, osuszonej i oczyszczonej, pokrojonej w kawałki - 10g soli - 130 g cukru - 30-50 g octu - 1/2 łyżki pieprzu czarnego - 1/4 łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki przyprawy Cury - 150g przecieru pomidorowego |
Przygotowanie w Thermomix
1) Oczyszczoną z pestek cukinię, oczyszczoną z gniazd paprykę, czosnek i obraną cebulę umieszczamy w naczyniu miksującym dodajemy sól i rozdrabniamy (ok. 15 sek. | obr.6-7).
2) Zakładamy motylek i gotujemy (15min. | temp.100 stopni | obr.2 ) bez miarki w otworze z ustawionym koszyczkiem na pokrywie. Na 5 min. przed końcem gotowania zwiększamy obroty do 2,5 lub obniżamy temperaturę do 90 stopni C (aby nie wykipiało).
3) Dodajemy cukier, ocet. Koszyczek - jeżeli jest zachlapany przepłukujemy pod wodą tak aby otwory w dnie koszyczka nie były pozatykane. Gotujemy kolejne ( 15min | 90 stopni C | obr.2,5 ) z motylkiem i założonym na pokrywie koszyczkiem zamiast miarki.
4) Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, papryki w proszku, pieprz czarny , przyprawę cury i gotujemy (10 min. | temp. Varoma | obr. 2,5-3) z koszyczkiem na pokrywie, aby odparowało wodę, ale nie chlapało.
5) Usuwamy koszyczek z pokrywy, ostrożnie otwieramy i wyjmujemy motylek (uwaga jest gorący). Zawartość kopystką zrzucamy z brzegów naczynia. Zamykamy naczynie miksujące. Zatykamy otwór w pokrywie miarką. Miksujemy do uzyskania aksamitnej masy (20-30sek. | obroty 8 )
6) Od razu, jeszcze gorący ketchup rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
7) Tak przygotowany ketchup można przechowywać długi czas, tak jak inne przetwory warzywne czy owocowe.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów