Czy wiesz, że ...
Kiełki możesz jeść:
- na kanapkach;
- jako sałatkę w sosie winegret;
- z jajkiem na twardo lub miękko;
- w zupie i spaghetti;
- w pastach i twarożkach;
- jako dodatek do sałatek;
- w farszu do pierogów;
- w farszu do naleśników;
- zapiekane z jajecznicą lub omletami;
- dodatek do chińszczyzny;
- jako składnik sałatek z warzyw i makaronu ryżowego;
- oraz wszelkich dań smażonych w woku (wrzuć je na końcu smażenia i wymieszaj).
Zobacz też:


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Ketchup z cukinii

(z tych składników otrzymasz ok. 1,5 l. lekkopikantnego ketchupu)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

Ketchup, keczup, przetwory z cukinii, ketchup thermomix, ketchup thermomix przepis, ketchup z thermomixa, ketchup z cukinii thermomix, keczup domowy thermomix, keczup w termomiksie, thermomix keczup

Ketchup z cukinii 


Cukinia łatwa w trawieniu i zawiera wiele składników odżywczych. Zalecana nawet maluchom (nawet tym, które dopiero skończyły pół roku).

Cukinia odkwasza organizm, i nie zbierają się w niej żadne metale ciężkie.

W cukinii znajduje się dużo żelaza, magnezu i beta karotenu. Osoby, które mają problem z tak zwaną nadkwaśnością, często odczuwają zgagę, powinny jeść dużo cukinii.

Oto jeden z przepisów na wykorzystanie jej w kuchni.

Składniki

- 3 obrane ząbki czosnku
- 280 g cebuli obranej i pokrojonej na pół
- 700 g cukinii obranej, oczyszczonej z pestek i pokrojonej na kawałki
- 280 g papryki czerwonej umytej, osuszonej i oczyszczonej, pokrojonej w kawałki
- 10g soli



- 130 g cukru
- 30-50 g octu

- 1/2 łyżki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy Cury
- 150g przecieru pomidorowego




Przygotowanie w Thermomix

1) Oczyszczoną z pestek cukinię, oczyszczoną z gniazd paprykę, czosnek i obraną cebulę umieszczamy w naczyniu miksującym dodajemy sól i rozdrabniamy (ok. 15 sek. | obr.6-7).

2) Zakładamy motylek i gotujemy (15min. | temp.100 stopni | obr.2 ) bez miarki w otworze z ustawionym koszyczkiem na pokrywie. Na 5 min. przed końcem gotowania zwiększamy obroty do 2,5 lub obniżamy temperaturę do 90 stopni C (aby nie wykipiało).

3) Dodajemy cukier, ocet. Koszyczek - jeżeli jest zachlapany przepłukujemy pod wodą tak aby otwory w dnie koszyczka nie były pozatykane. Gotujemy kolejne ( 15min | 90 stopni C | obr.2,5 ) z motylkiem i założonym na pokrywie koszyczkiem zamiast miarki.

4) Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, papryki w proszku, pieprz czarny , przyprawę cury i gotujemy (10 min. | temp. Varoma | obr. 2,5-3) z koszyczkiem na pokrywie, aby odparowało wodę, ale nie chlapało.

5) Usuwamy koszyczek z pokrywy, ostrożnie otwieramy i wyjmujemy motylek (uwaga jest gorący). Zawartość kopystką zrzucamy z brzegów naczynia. Zamykamy naczynie miksujące. Zatykamy otwór w pokrywie miarką. Miksujemy do uzyskania aksamitnej masy (20-30sek. | obroty 8 )

6) Od razu, jeszcze gorący ketchup rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

7) Tak przygotowany ketchup można przechowywać długi czas, tak jak inne przetwory warzywne czy owocowe.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Pierniczki

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki fasoli mungKiełki soczewicy czerwonejKiełki - rzodkiew japońska - daikon