Ketchup z cukinii

(z tych składników otrzymasz ok. 1,5 l. lekkopikantnego ketchupu)

Popularne frazy: -> Ketchup, keczup, przetwory z cukinii, ketchup thermomix, ketchup thermomix przepis, ketchup z thermomixa, ketchup z cukinii thermomix, keczup domowy thermomix, keczup w termomiksie, thermomix keczup

Ketchup z cukinii
 
 
  • Wybierz język

Cukinia łatwa w trawieniu i zawiera wiele składników odżywczych. Zalecana nawet maluchom (nawet tym, które dopiero skończyły pół roku).

Cukinia odkwasza organizm, i nie zbierają się w niej żadne metale ciężkie.

W cukinii znajduje się dużo żelaza, magnezu i beta karotenu. Osoby, które mają problem z tak zwaną nadkwaśnością, często odczuwają zgagę, powinny jeść dużo cukinii.

Oto jeden z przepisów na wykorzystanie jej w kuchni.

Składniki


- 3 obrane ząbki czosnku
- 280 g cebuli obranej i pokrojonej na pół
- 700 g cukinii obranej, oczyszczonej z pestek i pokrojonej na kawałki
- 280 g papryki czerwonej umytej, osuszonej i oczyszczonej, pokrojonej w kawałki
- 10g soli

- 130 g cukru
- 30-50 g octu

- 1/2 łyżki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy Cury
- 150g przecieru pomidorowego


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Oczyszczoną z pestek cukinię, oczyszczoną z gniazd paprykę, czosnek i obraną cebulę umieszczamy w naczyniu miksującym dodajemy sól i rozdrabniamy (ok. 15 sek. | obr.6-7).

2) Zakładamy motylek i gotujemy (15min. | temp.100 stopni | obr.2 ) bez miarki w otworze z ustawionym koszyczkiem na pokrywie. Na 5 min. przed końcem gotowania zwiększamy obroty do 2,5 lub obniżamy temperaturę do 90 stopni C (aby nie wykipiało).

3) Dodajemy cukier, ocet. Koszyczek - jeżeli jest zachlapany przepłukujemy pod wodą tak aby otwory w dnie koszyczka nie były pozatykane. Gotujemy kolejne ( 15min | 90 stopni C | obr.2,5 ) z motylkiem i założonym na pokrywie koszyczkiem zamiast miarki.

4) Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, papryki w proszku, pieprz czarny , przyprawę cury i gotujemy (10 min. | temp. Varoma | obr. 2,5-3) z koszyczkiem na pokrywie, aby odparowało wodę, ale nie chlapało.

5) Usuwamy koszyczek z pokrywy, ostrożnie otwieramy i wyjmujemy motylek (uwaga jest gorący). Zawartość kopystką zrzucamy z brzegów naczynia. Zamykamy naczynie miksujące. Zatykamy otwór w pokrywie miarką. Miksujemy do uzyskania aksamitnej masy (20-30sek. | obroty 8 )

6) Od razu, jeszcze gorący ketchup rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

7) Tak przygotowany ketchup można przechowywać długi czas, tak jak inne przetwory warzywne czy owocowe.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor:
Różane ciasto ucierane z owocami Czworaczek - chleb pszenno-żytni Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami Domowy serek a'la ricotta

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy

Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęPizza domowa ... Kilka niesztampowych pomysłów na dania z Thermomix na Walentynki.Czekoladowa obietnica - czyli doskonałe i zaskakujące ciasto