Nalewka z aronii z imbirem


Popularne frazy: -> Superfood, aronia, nalewka z aronii, co zrobić z aronii, wartości aronii

 

Składniki

- 1000 g aronii
- 1 litr czystej wódki 40%
- 1 kg cukru
- 1cm świeżego korzenia imbiru


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 160 000 osób) >>


Przygotowanie

1) Owoce umyć i osuszyć. Następnie umieścić je w dużym naczyniu lub słoju i zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić w nasłonecznione miejsce na 2-3 dni aż owoce puszczą sok. Po tym czasie całość zalać wódką i odstawić na kolejne 14 dni. Powstałą nalewkę rozlać do butelek i odstawić w chłodne i zacienione miejsce na przynajmniej 6 miesięcy.



Nalewka sprawdzi się doskonale w jesienne i zimowe wieczory, kiedy to nasz organizm potrzebuje wsparcia i rozgrzania.

Dawkowanie 1-2 łyżki , 2-3 razy dziennie. Zawiera alkohol więc nie jest wskazana przy chorobie wrzodowej - wzmaga objawy.




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni Szampan w truskawkach Makowiec świąteczny Różane ciasto ucierane z owocami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Kiełki hodowane w woreczkach...Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?