Składniki |
Przygotowanie
1) Owoce umyć i osuszyć. Następnie umieścić je w dużym naczyniu lub słoju i zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić w nasłonecznione miejsce na 2-3 dni aż owoce puszczą sok. Po tym czasie całość zalać wódką i odstawić na kolejne 14 dni. Powstałą nalewkę rozlać do butelek i odstawić w chłodne i zacienione miejsce na przynajmniej 6 miesięcy.
Nalewka sprawdzi się doskonale w jesienne i zimowe wieczory, kiedy to nasz organizm potrzebuje wsparcia i rozgrzania.
Dawkowanie 1-2 łyżki , 2-3 razy dziennie. Zawiera alkohol więc nie jest wskazana przy chorobie wrzodowej - wzmaga objawy.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?