Kremowa pasta śródziemnomorska


Popularne frazy: -> Krem z ricotty i bazylii, krem do pieczywa, bazylia przepis, przepis ze świeżej bazylii, bazylia superfoods, bakteriobójczy, przeciwzapalny i grzybobójczy krem, piknik, śniadanie, grill

Kremowa pasta śródziemnomorska
 Kremowa pasta śródziemnomorska
 
 

Składniki

- 200g serka ricotta wykonanego w TM (lub biały półtłusty twaróg)
- pół pęczka świeżej bazylii
- 5 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 152 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym. Miksuj na gładką masę. ( 5 sek. | obr. 8-10), otwórz naczynie miksujące, kopystką zrzuć pastę z brzegów, zamknij i ponownie zmiksuj ( 10-15 sek. | obr. 5-6). Dopraw solą i pieprzem do smaku.


Pasta wspaniale smakuje z pełnoziarnistym pieczywem. Również dobrze sprawdzi się jako sos do świeżych warzyw.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Pomarańczowo - migdałowe ciasto Sernik z musem piernikowym Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Kiełki amarantusaWyciskarka do owoców - jaką wybrać?Słodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowegoHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę