Calzone


Popularne frazy: -> Calzone, włoska kuchnia, przepis z bakłażanem, włoskie przepisy na Thermomix, podobne do pizzy, kamien do pizzy

Calzone
 
 

Składniki na 8-10 calzone


Farsz



- 1 pierś drobiowa, (w kawałkach 7-10mm)
- 1 bakłażan
- 1-2 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- spora szczypta soli (aby doprawić do smaku)
- 1 łyżka mieszanki przypraw do pizzy (oregano, bazylia, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki)
- inne przyprawy (ostra papryka, słodka papryka)
- 200-300 g. dobrego sera żółtego
- 10 kawałków/plasterków mozarelli
- 10 kawałków suszonego pomidora z oliwy


Ciasto



- 200 g ciepłej wody
- 15 g. drożdży świeżych
- szczypta cukru, (na drożdże)
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pizzy (oregano, bazylia, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki)
- 15 g. oliwy z oliwek
- 400 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Calzone

Przygotowanie w Thermomix

1) Pierś z kurczaka kroimy w kawałki 7-10 milimetrów.

2) Przyprawiamy mięso (solą, łyżeczką papryki suszonej, odrobiną ostrej papryki, przyprawami do pizzy) - umieszczamy w miseczce i zawijamy folią. Pozostawiamy w lodówce aby nabrała smaku. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, lecz gdy się spieszysz można to zrobić też zaraz przed przygotowaniem.

3) Bakłażan kroimy w centymertowej grubości plastry, układamy na desce do krojenia i posypujemy solą. Po kilku minutach na plastrach zrobią się krople, które usuwamy papierowym ręcznikiem (pozwala to usunąć goryczkę z bakłażanów). Dalej kroimy bakłażan w kostkę ok. 1 cm

4) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy obrane ząbki czosnku. Wyłączamy thermomix dodajemy wcześniej przygotowany bakłażan, 2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy z pozycji "farsz" w przepisie. Podduszamy (ok. 5 min | temp. 90 stopni C | obroty 1). Podduszony farsz wyjmujemy do miseczki odstawiamy na bok.

5) W czasie gdy bakłażan dusi się na patelnię wrzucamy wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka z łyżką masła i podduszamy (przyprawiamy solą, pieprzem, papryką pikantną). Wysmażamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

6) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy kostki żółtego sera (1-2 cm). Miksujemy 5-10 sek. (powstanie rozdrobniony ser, który dodamy później jako element wypełnienia calzone).

7) Mozarellę kroimy na kawałki i odkładamy na bok - przyda się jako dodatek do farszu.

8) Suszone pomidory z oliwy - kroimy nożem na drobne kawałeczki.

Wszystkie tak otrzymane składniki umieszczamy w miseczkach i przystępujemy do przygotowania ciasta.



Ciasto



1) W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składniki w kolejności podanej w przepisie (pozycja CIASTO). Ważne, aby sól była jak najdalej od drożdży, a cukier wylądował na drożdżach - ułatwi nam to wyrastanie ciasta.

2) Wyrabiamy ciasto. (czas 15 sek | obroty 6 ) , dalej ( 2-3 min. | obroty Interwał.)

Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i dzielimy na 8-10 równych części. Z każdej z nich uformujemy jeden pierożek calzone.

3) Wałkujemy każdą z części ciasta na owal grubości ok. 3-5 milimetrów (jeżeli mamy w tym wprawę można to zrobić bez wałka rozciągając ciasto jak na pizzę).

4) Na środku układamy wcześniej przygotowany farsz (rozdrobniony ser żółty, kurczak, bakłażan, pomidory suszone, ponownie ser żółty i mozarellę).

5) Zamykamy pierożek i dokładnie zawijamy brzegi. Można to zrobić dekoracyjnie lub po prostu dociskając widelec po brzegach ciasta.

6) Calzone wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8-12 minut. (aż się zarumienią, zależy od metody wypiekania i piekarnika). Najlepsze jakie udało się u mnie wykonać pieczone były na kamieniu granitowym do pizzy - są wtedy chrupkie i ładnie wypieczone od spodu i od góry.

7) Calzone podajemy na ciepło z sosem (pomidorowy lub innym ulubionym sosem jak do pizzy), dobrze komponuje się też surówką z roszpunki lub rukoli. Jako dodatek można też zastosować różne kiełki - wypełnią smaki i doskonale udekorują potrawę.

Oczywiście zachęcam do eksperymentów z farszem. Zróbcie i pochwalcie się swoimi wersjami.


Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Calzone Makowiec - zawijany Pesto z rzeżuchy Kremowa pasta śródziemnomorska

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Makowców magiczny czas...Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plJak wyhodować kiełki w domu?Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.