Składniki na 8-10 calzone Farsz- 1 pierś drobiowa, (w kawałkach 7-10mm) - 1 bakłażan - 1-2 ząbków czosnku - 1 łyżka masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - spora szczypta soli (aby doprawić do smaku) - 1 łyżka mieszanki przypraw do pizzy (oregano, bazylia, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki) - inne przyprawy (ostra papryka, słodka papryka) - 200-300 g. dobrego sera żółtego - 10 kawałków/plasterków mozarelli - 10 kawałków suszonego pomidora z oliwy Ciasto- 200 g ciepłej wody - 15 g. drożdży świeżych - szczypta cukru, (na drożdże) - 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pizzy (oregano, bazylia, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki) - 15 g. oliwy z oliwek - 400 g. mąki pszennej - 1 łyżeczka soli |
Przygotowanie w Thermomix
1) Pierś z kurczaka kroimy w kawałki 7-10 milimetrów.
2) Przyprawiamy mięso (solą, łyżeczką papryki suszonej, odrobiną ostrej papryki, przyprawami do pizzy) - umieszczamy w miseczce i zawijamy folią. Pozostawiamy w lodówce aby nabrała smaku. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, lecz gdy się spieszysz można to zrobić też zaraz przed przygotowaniem.
3) Bakłażan kroimy w centymertowej grubości plastry, układamy na desce do krojenia i posypujemy solą. Po kilku minutach na plastrach zrobią się krople, które usuwamy papierowym ręcznikiem (pozwala to usunąć goryczkę z bakłażanów). Dalej kroimy bakłażan w kostkę ok. 1 cm
4) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy obrane ząbki czosnku. Wyłączamy thermomix dodajemy wcześniej przygotowany bakłażan, 2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy z pozycji "farsz" w przepisie. Podduszamy (ok. 5 min | temp. 90 stopni C | obroty 1). Podduszony farsz wyjmujemy do miseczki odstawiamy na bok.
5) W czasie gdy bakłażan dusi się na patelnię wrzucamy wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka z łyżką masła i podduszamy (przyprawiamy solą, pieprzem, papryką pikantną). Wysmażamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
6) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy kostki żółtego sera (1-2 cm). Miksujemy 5-10 sek. (powstanie rozdrobniony ser, który dodamy później jako element wypełnienia calzone).
7) Mozarellę kroimy na kawałki i odkładamy na bok - przyda się jako dodatek do farszu.
8) Suszone pomidory z oliwy - kroimy nożem na drobne kawałeczki.
Wszystkie tak otrzymane składniki umieszczamy w miseczkach i przystępujemy do przygotowania ciasta.
1) W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składniki w kolejności podanej w przepisie (pozycja CIASTO). Ważne, aby sól była jak najdalej od drożdży, a cukier wylądował na drożdżach - ułatwi nam to wyrastanie ciasta.
2) Wyrabiamy ciasto. (czas 15 sek | obroty 6 ) , dalej ( 2-3 min. | obroty Interwał.)
Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i dzielimy na 8-10 równych części. Z każdej z nich uformujemy jeden pierożek calzone.
3) Wałkujemy każdą z części ciasta na owal grubości ok. 3-5 milimetrów (jeżeli mamy w tym wprawę można to zrobić bez wałka rozciągając ciasto jak na pizzę).
4) Na środku układamy wcześniej przygotowany farsz (rozdrobniony ser żółty, kurczak, bakłażan, pomidory suszone, ponownie ser żółty i mozarellę).
5) Zamykamy pierożek i dokładnie zawijamy brzegi. Można to zrobić dekoracyjnie lub po prostu dociskając widelec po brzegach ciasta.
6) Calzone wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8-12 minut. (aż się zarumienią, zależy od metody wypiekania i piekarnika). Najlepsze jakie udało się u mnie wykonać pieczone były na kamieniu granitowym do pizzy - są wtedy chrupkie i ładnie wypieczone od spodu i od góry.
7) Calzone podajemy na ciepło z sosem (pomidorowy lub innym ulubionym sosem jak do pizzy), dobrze komponuje się też surówką z roszpunki lub rukoli. Jako dodatek można też zastosować różne kiełki - wypełnią smaki i doskonale udekorują potrawę.
Oczywiście zachęcam do eksperymentów z farszem. Zróbcie i pochwalcie się swoimi wersjami.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów