Czy wiesz, że ...
Kiełki soi - to wielkie pokłady witamin C i E, karotenu, żelaza, wapnia, cynku oraz białka w postaci wolnych aminokwasów. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i poprawia apetyt.
Zobacz też:


WiadomościWiadomości
WspółpracaWspółpraca
KontaktKontakt
Strona startowaStrona startowa

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Calzone


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> Calzone, włoska kuchnia, przepis z bakłażanem, włoskie przepisy na Thermomix, podobne do pizzy, kamien do pizzy

Calzone 


Składniki na 8-10 calzone


Farsz



- 1 pierś drobiowa, (w kawałkach 7-10mm)
- 1 bakłażan
- 1-2 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- spora szczypta soli (aby doprawić do smaku)
- 1 łyżka mieszanki przypraw do pizzy (oregano, bazylia, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki)
- inne przyprawy (ostra papryka, słodka papryka)
- 200-300 g. dobrego sera żółtego
- 10 kawałków/plasterków mozarelli
- 10 kawałków suszonego pomidora z oliwy


Ciasto



- 200 g ciepłej wody
- 15 g. drożdży świeżych
- szczypta cukru, (na drożdże)
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pizzy (oregano, bazylia, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki)
- 15 g. oliwy z oliwek
- 400 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli



Przygotowanie w Thermomix

1) Pierś z kurczaka kroimy w kawałki 7-10 milimetrów.

2) Przyprawiamy mięso (solą, łyżeczką papryki suszonej, odrobiną ostrej papryki, przyprawami do pizzy) - umieszczamy w miseczce i zawijamy folią. Pozostawiamy w lodówce aby nabrała smaku. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, lecz gdy się spieszysz można to zrobić też zaraz przed przygotowaniem.

3) Bakłażan kroimy w centymertowej grubości plastry, układamy na desce do krojenia i posypujemy solą. Po kilku minutach na plastrach zrobią się krople, które usuwamy papierowym ręcznikiem (pozwala to usunąć goryczkę z bakłażanów). Dalej kroimy bakłażan w kostkę ok. 1 cm

4) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy obrane ząbki czosnku. Wyłączamy thermomix dodajemy wcześniej przygotowany bakłażan, 2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy z pozycji "farsz" w przepisie. Podduszamy (ok. 5 min | temp. 90 stopni C | obroty 1). Podduszony farsz wyjmujemy do miseczki odstawiamy na bok.

5) W czasie gdy bakłażan dusi się na patelnię wrzucamy wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka z łyżką masła i podduszamy (przyprawiamy solą, pieprzem, papryką pikantną). Wysmażamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

6) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy kostki żółtego sera (1-2 cm). Miksujemy 5-10 sek. (powstanie rozdrobniony ser, który dodamy później jako element wypełnienia calzone).

7) Mozarellę kroimy na kawałki i odkładamy na bok - przyda się jako dodatek do farszu.

8) Suszone pomidory z oliwy - kroimy nożem na drobne kawałeczki.

Wszystkie tak otrzymane składniki umieszczamy w miseczkach i przystępujemy do przygotowania ciasta.



Ciasto



1) W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składniki w kolejności podanej w przepisie (pozycja CIASTO). Ważne, aby sól była jak najdalej od drożdży, a cukier wylądował na drożdżach - ułatwi nam to wyrastanie ciasta.

2) Wyrabiamy ciasto. (czas 15 sek | obroty 6 ) , dalej ( 2-3 min. | obroty Interwał.)

Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i dzielimy na 8-10 równych części. Z każdej z nich uformujemy jeden pierożek calzone.

3) Wałkujemy każdą z części ciasta na owal grubości ok. 3-5 milimetrów (jeżeli mamy w tym wprawę można to zrobić bez wałka rozciągając ciasto jak na pizzę).

4) Na środku układamy wcześniej przygotowany farsz (rozdrobniony ser żółty, kurczak, bakłażan, pomidory suszone, ponownie ser żółty i mozarellę).

5) Zamykamy pierożek i dokładnie zawijamy brzegi. Można to zrobić dekoracyjnie lub po prostu dociskając widelec po brzegach ciasta.

6) Calzone wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8-12 minut. (aż się zarumienią, zależy od metody wypiekania i piekarnika). Najlepsze jakie udało się u mnie wykonać pieczone były na kamieniu granitowym do pizzy - są wtedy chrupkie i ładnie wypieczone od spodu i od góry.

7) Calzone podajemy na ciepło z sosem (pomidorowy lub innym ulubionym sosem jak do pizzy), dobrze komponuje się też surówką z roszpunki lub rukoli. Jako dodatek można też zastosować różne kiełki - wypełnią smaki i doskonale udekorują potrawę.

Oczywiście zachęcam do eksperymentów z farszem. Zróbcie i pochwalcie się swoimi wersjami.


Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Jajka z kiełkamiSok z malin + dżem malinowySzarlotka wałecka

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jak wyhodować kiełki w domu?Musli na zdrowieKontuzje a rehabilitacja sportowa