Jajka z kiełkami


Popularne frazy: -> jajka faszerowane, jajka na stół, jajka na imprezę, jajka z kiełkami, kiełki farsz do jajek, jajko faszerowane kiełkami, przystawki, kanapki i tosty, dania bezmięsne, nabiał, Wielkanoc, wielkanocne przepisy na Thermomix, piknik, piknikowe, śniadanie na trawie, fingerfood

Jajka z kiełkami
 Jajka z kiełkami
 
 

Kto nie sprawdził - niech sprawdzi! My wiemy to już dawno, że jajka faszerowane to klasyczna potrawa na stole imprezowym w Polsce ciesząca się bardzo dużym zainteresowaniem gości. Śmiało więc można przygotować nieco odważniejszą odmianę. Tu i teraz zaproponujemy Ci jajka faszerowane zdrową porcją kiełków. Niby nic wielkiego a wartość posiłku zwiększa się przynajmniej dziesięciokrotnie.

Zdecydowanie najlepsze będą kiełki samodzielnie wyhodowane w domu. Do czego gorąco zachęcamy!


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>



Składniki:

- 6 jajek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 50g kiełków (w zależności jakimi dysponujemy. Mogą to być: kiełki rzodkiewki, lucerny, soczewicy czerwonej, rzodkwi japońskiej, cebuli, słonecznika, brokuła lub każde inne o smaku komponującym się z jajkiem.)
- 1 łyżka majonezu (najlepszy domowy),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- kilka kropel soku z cytryny

Jajka z kiełkami

Przygotowanie:

1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.

2. Przeciąć na połowę i wyjąć żółtko.
Żółtka rozrobić ręcznie widelczykiem lub blenderem z pozostałymi składnikami (pomijając kiełki - je dodamy na końcu).

3. Kiedy powstanie jednolita masa łączymy ją z posiekanymi kiełkami (tutaj zachęcamy do eksperymentów smakowych poprzez dodawanie co raz to innych kiełków lub ich mieszanek aby uzyskać swój ulubiony smak).
Pozostawiamy małą ilość kiełków do dekoracji.

4. Tak przygotowanym farszem wypełniamy białka ugotowanych jajek i ozdabiamy kiełkami. Powstała nam niezwykle dekoracyjna odmiana powszechnie znanych jajek faszerowanych. Przy okazji niezwykle dekoracyjny element stołu.

Pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Tak przygotowane jajka będą też cudownym urozmaiceniem codziennego śniadania. Życzymy smacznego!




Swoje spostrzeżenia możesz również przesłać na nasz adres znajdziesz go w dziale KONTAKT.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem Focaccia Rogaliki Krem czekoladowy nie tylko do tortów

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Kiełki cebuliZróbmy sobie delikatny domowy serekOlejki w kuchni