Kto nie sprawdził - niech sprawdzi! My wiemy to już dawno, że jajka faszerowane to klasyczna potrawa na stole imprezowym w Polsce ciesząca się bardzo dużym zainteresowaniem gości. Śmiało więc można przygotować nieco odważniejszą odmianę. Tu i teraz zaproponujemy Ci jajka faszerowane zdrową porcją kiełków. Niby nic wielkiego a wartość posiłku zwiększa się przynajmniej dziesięciokrotnie. |
Składniki:
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 50g kiełków (w zależności jakimi dysponujemy. Mogą to być: kiełki rzodkiewki, lucerny, soczewicy czerwonej, rzodkwi japońskiej, cebuli, słonecznika, brokuła lub każde inne o smaku komponującym się z jajkiem.)
- 1 łyżka majonezu (najlepszy domowy),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.
2. Przeciąć na połowę i wyjąć żółtko.
Żółtka rozrobić ręcznie widelczykiem lub blenderem z pozostałymi składnikami (pomijając kiełki - je dodamy na końcu).
3. Kiedy powstanie jednolita masa łączymy ją z posiekanymi kiełkami (tutaj zachęcamy do eksperymentów smakowych poprzez dodawanie co raz to innych kiełków lub ich mieszanek aby uzyskać swój ulubiony smak).
Pozostawiamy małą ilość kiełków do dekoracji.
4. Tak przygotowanym farszem wypełniamy białka ugotowanych jajek i ozdabiamy kiełkami. Powstała nam niezwykle dekoracyjna odmiana powszechnie znanych jajek faszerowanych. Przy okazji niezwykle dekoracyjny element stołu.
Pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Tak przygotowane jajka będą też cudownym urozmaiceniem codziennego śniadania. Życzymy smacznego!
Swoje spostrzeżenia możesz również przesłać na nasz adres znajdziesz go w dziale KONTAKT.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów