Jajka z kiełkami

Popularne frazy: -> jajka faszerowane, jajka na stół, jajka na imprezę, jajka z kiełkami, kiełki farsz do jajek, jajko faszerowane kiełkami, przystawki, kanapki i tosty, dania bezmięsne, nabiał, Wielkanoc, wielkanocne przepisy na Thermomix, piknik, piknikowe, śniadanie na trawie, fingerfood

Jajka z kiełkami
 Jajka z kiełkami
 
 
  • Wybierz język

Kto nie sprawdził - niech sprawdzi! My wiemy to już dawno, że jajka faszerowane to klasyczna potrawa na stole imprezowym w Polsce ciesząca się bardzo dużym zainteresowaniem gości. Śmiało więc można przygotować nieco odważniejszą odmianę. Tu i teraz zaproponujemy Ci jajka faszerowane zdrową porcją kiełków. Niby nic wielkiego a wartość posiłku zwiększa się przynajmniej dziesięciokrotnie.

Zdecydowanie najlepsze będą kiełki samodzielnie wyhodowane w domu. Do czego gorąco zachęcamy!


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>



Składniki:

- 6 jajek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 50g kiełków (w zależności jakimi dysponujemy. Mogą to być: kiełki rzodkiewki, lucerny, soczewicy czerwonej, rzodkwi japońskiej, cebuli, słonecznika, brokuła lub każde inne o smaku komponującym się z jajkiem.)
- 1 łyżka majonezu (najlepszy domowy),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- kilka kropel soku z cytryny

Jajka z kiełkami

Przygotowanie:

1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.

2. Przeciąć na połowę i wyjąć żółtko.
Żółtka rozrobić ręcznie widelczykiem lub blenderem z pozostałymi składnikami (pomijając kiełki - je dodamy na końcu).

3. Kiedy powstanie jednolita masa łączymy ją z posiekanymi kiełkami (tutaj zachęcamy do eksperymentów smakowych poprzez dodawanie co raz to innych kiełków lub ich mieszanek aby uzyskać swój ulubiony smak).
Pozostawiamy małą ilość kiełków do dekoracji.

4. Tak przygotowanym farszem wypełniamy białka ugotowanych jajek i ozdabiamy kiełkami. Powstała nam niezwykle dekoracyjna odmiana powszechnie znanych jajek faszerowanych. Przy okazji niezwykle dekoracyjny element stołu.

Pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Tak przygotowane jajka będą też cudownym urozmaiceniem codziennego śniadania. Życzymy smacznego!




Swoje spostrzeżenia możesz również przesłać na nasz adres znajdziesz go w dziale KONTAKT.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Majonez domowy Torcik Kubuś Makowiec świąteczny Paszteciki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełki w słoiku - to bajecznie prostePomysł na świąteczną dekorację ...Sklep ze zdrową żywnością - moda czy konieczność?