Jajka z kiełkami

Popularne frazy: -> jajka faszerowane, jajka na stół, jajka na imprezę, jajka z kiełkami, kiełki farsz do jajek, jajko faszerowane kiełkami, przystawki, kanapki i tosty, dania bezmięsne, nabiał, Wielkanoc, wielkanocne przepisy na Thermomix, piknik, piknikowe, śniadanie na trawie,



Jajka z kiełkami
 Jajka z kiełkami
 
 

Kto nie sprawdził - niech sprawdzi! My wiemy to już dawno, że jajka faszerowane to klasyczna potrawa na stole imprezowym w Polsce ciesząca się bardzo dużym zainteresowaniem gości. Śmiało więc można przygotować nieco odważniejszą odmianę. Tu i teraz zaproponujemy Ci jajka faszerowane zdrową porcją kiełków. Niby nic wielkiego a wartość posiłku zwiększa się przynajmniej dziesięciokrotnie.

Zdecydowanie najlepsze będą kiełki samodzielnie wyhodowane w domu. Do czego gorąco zachęcamy!


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 146 000 osób) >>


Składniki:

- 6 jajek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 50g kiełków (w zależności jakimi dysponujemy. Mogą to być: kiełki rzodkiewki, lucerny, soczewicy czerwonej, rzodkwi japońskiej, cebuli, słonecznika, brokuła lub każde inne o smaku komponującym się z jajkiem.)
- 1 łyżka majonezu (najlepszy domowy),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- kilka kropel soku z cytryny

Jajka z kiełkami

Przygotowanie:

1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.

2. Przeciąć na połowę i wyjąć żółtko.
Żółtka rozrobić ręcznie widelczykiem lub blenderem z pozostałymi składnikami (pomijając kiełki - je dodamy na końcu).

3. Kiedy powstanie jednolita masa łączymy ją z posiekanymi kiełkami (tutaj zachęcamy do eksperymentów smakowych poprzez dodawanie co raz to innych kiełków lub ich mieszanek aby uzyskać swój ulubiony smak).
Pozostawiamy małą ilość kiełków do dekoracji.

4. Tak przygotowanym farszem wypełniamy białka ugotowanych jajek i ozdabiamy kiełkami. Powstała nam niezwykle dekoracyjna odmiana powszechnie znanych jajek faszerowanych. Przy okazji niezwykle dekoracyjny element stołu.

Pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Tak przygotowane jajka będą też cudownym urozmaiceniem codziennego śniadania. Życzymy smacznego!




Swoje spostrzeżenia możesz również przesłać na nasz adres znajdziesz go w dziale KONTAKT.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Wielkanocny torcik - MarysieńkaBłyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniamiDomowe krakersyRura orzechowo-migdałowa,  trdelnik

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Dopadło Cię już przeziębienie? Jeśli nie to wszystko przed Tobą! Nie, wcale nie życzymy ci choroby, nie pomyśl o nas źle. Wręcz przeciwnie chcemy podpowiedzieć jak zadziałać naturalnie na organizm i precyzyjnym ostrzem pozbyć się problemów związanych z przeziębieniem. Będziemy Cię dziś przekonywać do zrobienia sobie antygrypiny!

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie20 jadalnych produktów zabijających cellulitW jaki sposób wybrać najlepsze musli?Dla kogo dieta pudełkowa?