Koktajl z jarmużem i kiełkami

(bomba witaminowa, zdrowy koktajl)

Popularne frazy: -> Koktajl, jarmuż, kiełki, kiwi, koktajle śniadaniowe, zdrowy koktajl, zdrowe koktajle, zdrowe przepisy, zdrowe na śniadanie, zielony zdrowy koktajl

Koktajl z jarmużem i kiełkami
 
 
  • Wybierz język

Składniki (na około 2-3 szklanki)



- 5-6 liści jarmużu
- 25-30g kiełków (np. lucerna, soczewica czerwona, amarantus)
- jabłko (umyte, ze skórką, pozbawione gniazda, rozcięte na 4-8 części)
- 1 banan
- 1 kiwi (obrane ze skórki, rozcięte na 2-4 części)
- sok z połowy cytryny
- nieduży plasterek świeżego imbiru
- łyżeczka miodu
- 100 do 200g wody do wyregulowania konsystencji koktajlu.



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym. ( 15sek.- 30sek. | obroty 8-10 )

2) Kopystką zgarniamy wszystko ze ścianek naczynia do środka, uzupełniamy wodą aby uzyskać najlepszą dla nas konsystencję i ponownie mieszamy ( 10 sek. | obr. 5-6 )

3) Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.






Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor:
Najszybsza szarlotka RacuPizza - szybki zamiennik pizzy Urocze bułeczki na sezon gillowy Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pierogi Bułki i bułeczki - tym razem w włoskim klimacieSzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę