Składniki na ciasto:- 330g mąki pszennej - 150-160g wody - 20g oleju - łyżeczka masła - szczypta soli Składniki (farsz):- 450-500g truskawek średniej wielkości (mogą być też zamrożone) - cukier (do smaku, w zależności od słodkości owoców) Składniki na sos:- łyżka masła - cukier (do smaku) - 50g wody Zobacz też: więcej |
Przygotowanie w Thermomix
1. Przygotować truskawki. Umyć, osuszyć, większe przeciąć na pół (jeżeli używamy świeżych owoców).
Jeżeli mamy z mrożone wystarczy je wkładać w ciasto wprost z zamrażalnika.
(nie rozmrażać, bo będzie problem ze sklejaniem pierożków)
Przygotowanie sosu:
1. Na patelni rozgrzanej umieść wodę i cukier (rozpuścić) dalej dodać masło i podgrzać.
Przygotowanie cista:
1. Pozostaw trochę wody z ilości wskazanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).
2. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
(ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)
3. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić truskawki). Wyciąć kółka na środku, podsypać szczyptę cukru i umieścić truskawkę, uformować pierogi.
Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.
4. Podawać na ciepło, polane ciepłym, wcześniej przygotowanym sosem.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów