Pierogi z truskawkami (na słodko)

(ok. 35-40 pierogów)


Popularne frazy: -> pierogi, przepis na pierogi, ciasto na pierogi, thermomix przepis na pierogi, pierogi na słodko przepis na thermomix, słodkie pierogi, pierogi z truskawkami, pierogi z truskawek

Pierogi z truskawkami (na słodko)
 
 

Składniki na ciasto:


- 330g mąki pszennej
- 150-160g wody
- 20g oleju
- łyżeczka masła
- szczypta soli

Składniki (farsz):


- 450-500g truskawek średniej wielkości (mogą być też zamrożone)
- cukier (do smaku, w zależności od słodkości owoców)

Składniki na sos:


- łyżka masła
- cukier (do smaku)
- 50g wody


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Przygotować truskawki. Umyć, osuszyć, większe przeciąć na pół (jeżeli używamy świeżych owoców).


Jeżeli mamy z mrożone wystarczy je wkładać w ciasto wprost z zamrażalnika.
(nie rozmrażać, bo będzie problem ze sklejaniem pierożków)

Przygotowanie sosu:

1. Na patelni rozgrzanej umieść wodę i cukier (rozpuścić) dalej dodać masło i podgrzać.

Przygotowanie cista:


1. Pozostaw trochę wody z ilości wskazanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)


Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).

2. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
(ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

3. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić truskawki). Wyciąć kółka na środku, podsypać szczyptę cukru i umieścić truskawkę, uformować pierogi.


Jak lepić pierogi? Podpowiedź od koleżanki Magdaleny Świerczyk.







Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

4. Podawać na ciepło, polane ciepłym, wcześniej przygotowanym sosem.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Masło ziołowo-czosnkowe Ryba po grecku - inaczej Szarlotka wałecka Wytrawna kruszonka

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiMusli na zdrowie