Pierogi z truskawkami (na słodko)

(ok. 35-40 pierogów)


Popularne frazy: -> pierogi, przepis na pierogi, ciasto na pierogi, thermomix przepis na pierogi, pierogi na słodko przepis na thermomix, słodkie pierogi, pierogi z truskawkami, pierogi z truskawek

Pierogi z truskawkami (na słodko)
 
 

Składniki na ciasto:


- 330g mąki pszennej
- 150-160g wody
- 20g oleju
- łyżeczka masła
- szczypta soli

Składniki (farsz):


- 450-500g truskawek średniej wielkości (mogą być też zamrożone)
- cukier (do smaku, w zależności od słodkości owoców)

Składniki na sos:


- łyżka masła
- cukier (do smaku)
- 50g wody


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Przygotować truskawki. Umyć, osuszyć, większe przeciąć na pół (jeżeli używamy świeżych owoców).


Jeżeli mamy z mrożone wystarczy je wkładać w ciasto wprost z zamrażalnika.
(nie rozmrażać, bo będzie problem ze sklejaniem pierożków)

Przygotowanie sosu:

1. Na patelni rozgrzanej umieść wodę i cukier (rozpuścić) dalej dodać masło i podgrzać.

Przygotowanie cista:


1. Pozostaw trochę wody z ilości wskazanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)


Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).

2. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
(ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

3. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić truskawki). Wyciąć kółka na środku, podsypać szczyptę cukru i umieścić truskawkę, uformować pierogi.


Jak lepić pierogi? Podpowiedź od koleżanki Magdaleny Świerczyk.







Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

4. Podawać na ciepło, polane ciepłym, wcześniej przygotowanym sosem.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Masło ziołowo-czosnkowe Urocze bułeczki na sezon gillowy Bułeczki hamburgerowe Koreczki focaccia

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieJesienny temat - GRZYBY  (1)Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków