Kotlety jajeczne, kotleciki mielone z jajkiem


Popularne frazy: -> Jajko, co zrobić z jajek, jajka na obiad, kotlety z jajek, kotlety jajeczne, przepis na thermomix, w piątek na obiad, kotlety z ugotowanych jajek, kotleciki, co zrobić z jajek wielkanocnych

Kotlety jajeczne, kotleciki mielone z jajkiem
 
 

Składniki na 5-6 kotlecików



- 5 jajek (do ugotowania na twardo)
- 1 jajko (do dodania do masy jajecznej na surowo)
- 50g cebuli (mała główka rozcięta na pół)
- 1 mały ząbek czosnku
- 20g masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- pół łyżeczki bulionu warzywnego lub drobiowego wykonanego w TM (można też zastąpić samą solą - ok. pół łyżeczki)
- pieprz duża szczypta (do smaku)
- ok. 1 łyżki (wg uznania) bułka tarta, tak aby uzyskać dobrą konsystencję kotlecików (najlepiej samodzielnie wykonana w TM) + dodatkowa ilość niezbędna przy formowaniu kotlecików.



- opcjonalnie do kotlecików można dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.


Do smażenia będzie potrzebne masło klarowane lub olej.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Ugotować 5 jajek na twardo. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek, wlać 400 ml wody. ( 13-14min.| temp. Varoma | obr. 1 ).
Jajka ostudzić dobrze pod zimną wodą. Obrać ze skorupek.

2) Do czystego naczynia miksującego dodać cebulę i mały ząbek czosnku. Rozdrobnić (3sek. | obr.5). Kopystką zgarnąć z brzegów naczynia do środka posiekaną cebulę. Dodać masło klarowane lub oliwę i poddusić ( 3min. | temp. 120 stopni | obr. 1).

3) Dodać ugotowane jajka, zemleć ( 8 sek. | obr.3 ). Zgarnąć kopystką masę z brzegów naczynia miksującego do środka. Następnie dodać bułkę tartą, 1 jajko na surowo, bulion lub sól, pieprz, dobrze wymieszać ( 15sek. | obr. 3 lewe.)

4) Z masy, którą otrzymaliśmy formujemy małe kotleciki (duże ciężko będzie obracać), obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na patelni, na średnim ogniu.




Podajemy na ciepło z ziemniaczkami i sosem koperkowym lub chrzanowym.


Smacznego!






Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Tortilla - przepis podstawowy Sernik gotowany z musem z owoców borówki RacuPizza - szybki zamiennik pizzy Chlebek ziołowy

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieKiełkowanie prostsze niż myślisz...Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków