Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu


Popularne frazy: -> ciasto do kawy, przepis na Thermomix, tarta z owocami, co zrobić z owocami z kompotu, smaczna i szybka tarta, tarta przepis, tarta owocowa, tarta bezglutenowa

Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu
 
 

Składniki na ciasto: (na formę 25cm do tarty)

- 200g płatków owsianych
- 80g brązowego cukru
- 100g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko




Składniki:

- 3 listki żelatyny (lub odpowiednia ilość agaru)
- 100g suszonych śliwek wypestkowanych, - 2 gruszki w kawałkach,
- 1 jabłko obrane i pokrojone w kawałki
- 3 śliwki świeże wypestkowane pokrojone na kawałki
- 100g soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50g miodu naturalnego



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Wszystkie składniki na ciasto do tarty umieść w naczyniu miksującym. Wyrabiamy ciasto.( 20 sek. | obr. Interwał / Kłos )


2. To co powstało umieść w dużym woreczku foliowym. Dalej w rękach uformuj w worku kulę zagniatając ciasto. Później kulę włóż pomiędzy dwie plastikowe folie (np. folia kuchenna transparentna) i za pomocą wałka ciasto rozwałkuj na oczekiwaną grubość i wielkość. Delikatnie oderwij folię i jedna z nich pomoże Ci łatwiej umieścić ciasto w formie na tartę. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na ok. 20 min. (już bez folii)


3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.


4. Ciasto pieczemy przez 25 min. w temperaturze 180 stopni C - góra/dół)


5. Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie na ok. 5 min.


6. Wszystkie owoce z miodem i sokiem z pomarańczy umieść w naczyniu miksującym.
Gotujemy. (20 min. | 100 stopni C | obroty 0,5 (mieszanie) lewe )


7. Użyj koszyczka thermomix do odcedzenia owoców.


8. Do płynu jaki został z owoców dodaj żelatynę wcześniej namoczoną w wodzie i pozostaw na ok. 30min. aby przestygło. Owoce też powinny się schłodzić.


9. Owocami wyłożyć tartę i zalać schłodzonym płynem.


10. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Wskazówki:


# Możesz śmiało przygotować kompot z innych suszonych i świeżych owoców. Z całą pewnością inne warianty i kompozycje doskonale sprawdzą się na tarcie. Kompot można przygotować w czasie, gdy ciasto będzie schładzało się w lodówce przed pieczeniem.
# Ciasto możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem, przez co uzyskasz śnieżnobiałe brzegi tarty.
# Ciasto będzie bezglutenowe jeżeli użyjesz odpowiedniej żelatyny (np. agar agar).




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca Rogale Świętego Marcina Moje ulubione pączki Chałka - czarująca słodka buła

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Dla kogo dieta pudełkowa?Kiełki brokuła20 jadalnych produktów zabijających cellulitCzy wiesz, że ...