Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, przepis na Thermomix, tarta z owocami, co zrobić z owocami z kompotu, smaczna i szybka tarta, tarta przepis, tarta owocowa, tarta bezglutenowa

Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu
 
 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto: (na formę 25cm do tarty)

- 200g płatków owsianych
- 80g brązowego cukru
- 100g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko




Składniki:

- 3 listki żelatyny (lub odpowiednia ilość agaru)
- 100g suszonych śliwek wypestkowanych, - 2 gruszki w kawałkach,
- 1 jabłko obrane i pokrojone w kawałki
- 3 śliwki świeże wypestkowane pokrojone na kawałki
- 100g soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50g miodu naturalnego



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Wszystkie składniki na ciasto do tarty umieść w naczyniu miksującym. Wyrabiamy ciasto.( 20 sek. | obr. Interwał / Kłos )


2. To co powstało umieść w dużym woreczku foliowym. Dalej w rękach uformuj w worku kulę zagniatając ciasto. Później kulę włóż pomiędzy dwie plastikowe folie (np. folia kuchenna transparentna) i za pomocą wałka ciasto rozwałkuj na oczekiwaną grubość i wielkość. Delikatnie oderwij folię i jedna z nich pomoże Ci łatwiej umieścić ciasto w formie na tartę. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na ok. 20 min. (już bez folii)


3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.


4. Ciasto pieczemy przez 25 min. w temperaturze 180 stopni C - góra/dół)


5. Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie na ok. 5 min.


6. Wszystkie owoce z miodem i sokiem z pomarańczy umieść w naczyniu miksującym.
Gotujemy. (20 min. | 100 stopni C | obroty 0,5 (mieszanie) lewe )


7. Użyj koszyczka thermomix do odcedzenia owoców.


8. Do płynu jaki został z owoców dodaj żelatynę wcześniej namoczoną w wodzie i pozostaw na ok. 30min. aby przestygło. Owoce też powinny się schłodzić.


9. Owocami wyłożyć tartę i zalać schłodzonym płynem.


10. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Wskazówki:


# Możesz śmiało przygotować kompot z innych suszonych i świeżych owoców. Z całą pewnością inne warianty i kompozycje doskonale sprawdzą się na tarcie. Kompot można przygotować w czasie, gdy ciasto będzie schładzało się w lodówce przed pieczeniem.
# Ciasto możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem, przez co uzyskasz śnieżnobiałe brzegi tarty.
# Ciasto będzie bezglutenowe jeżeli użyjesz odpowiedniej żelatyny (np. agar agar).




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Ryba po grecku - inaczej Tort Krem czekoladowy nie tylko do tortów Deserki amaretti

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Kurki (pieprznik jadalny) - złote skarby lasu. Fascynujące fakty o jednym z najchętniej zbieranych grzybów w PolsceKiełkiSmaku to kuchenne eksperymenty - odkrywanie nowych smaków i zaskakujących kombinacji...Wpływ koloru oprawek okularów na percepcję twarzy: Perspektywa psychologicznaMiechunka peruwiańska (Physalis peruviana) - kulinarna perełka