Rachatłukum, lokum


Popularne frazy: -> tureckie, przepis z Turcji, słodycze, deser turecki, rachatłukum, lokum, turkish delight, bombay karachi halwa

 

Składniki



- 270g cukru
- 200g wody
- 75g skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki konfitury z płatków róży
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody różanej
---------------
- cukier puder do posypania
- masło do natłuszczenia formy




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Załóż motylek. Do naczynia miksującego z założonym motylkiem wlewamy 100g wody i dodajemy cukier.
Zamykamy naczynie miksujące. Na naczynie miksujące stawiamy miseczkę. Resetujemy wagę i odważamy skrobię. Do miseczki dolewamy 100g wody i za chwilę dokładnie wymieszamy łyżką.

W naczyniu mieszamy wodę aż do rozpuszczenia cukru. ( ok. 3min. | temp. 50 stopni | obr. 2 ).

Gdy mamy rozpuszczony cukier dodajemy do niego wodę ze skrobią i całość gotujemy. ( 10min. | temp. 100 stopni | obr. 2). Masa powinna się połączyć tworząc przezroczystą pulpę.
Na koniec dodajemy konfiturę różaną, sok z cytryny i wodę różaną - jeszcze chwilę mieszamy.

Przygotowujemy formę prostokątną, smarujemy ją masłem i do niej wlewamy przygotowaną pulpę. Pozostawiamy do przestudzenia. Dalej kroimy w paski, a paski w kawałki. Najlepiej takie kawałki pozostawić aby przeschły i wtedy obtaczamy je w cukrze pudrze.

Pyszny, różany smak tureckiego specjału w zasięgu ręki :)






Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Rogale Świętego Marcina Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixMam Thermomix - co dalej? Jak zadbać o naczynie miksujące Thermomix