Składniki |
Przygotowanie w Thermomix
1) Załóż motylek. Do naczynia miksującego z założonym motylkiem wlewamy 100g wody i dodajemy cukier.
Zamykamy naczynie miksujące. Na naczynie miksujące stawiamy miseczkę. Resetujemy wagę i odważamy skrobię. Do miseczki dolewamy 100g wody i za chwilę dokładnie wymieszamy łyżką.
W naczyniu mieszamy wodę aż do rozpuszczenia cukru. ( ok. 3min. | temp. 50 stopni | obr. 2 ).
Gdy mamy rozpuszczony cukier dodajemy do niego wodę ze skrobią i całość gotujemy. ( 10min. | temp. 100 stopni | obr. 2). Masa powinna się połączyć tworząc przezroczystą pulpę.
Na koniec dodajemy konfiturę różaną, sok z cytryny i wodę różaną - jeszcze chwilę mieszamy.
Przygotowujemy formę prostokątną, smarujemy ją masłem i do niej wlewamy przygotowaną pulpę. Pozostawiamy do przestudzenia. Dalej kroimy w paski, a paski w kawałki. Najlepiej takie kawałki pozostawić aby przeschły i wtedy obtaczamy je w cukrze pudrze.
Pyszny, różany smak tureckiego specjału w zasięgu ręki :)
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów