Czy wiesz, że ...
Kiełki rzodkiewki - zawierają bardzo duże ilości witaminy C, zbawiennie działają na podniesienie odporności organizmu. Ze względu na dużą zawartość siarki, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Rachatłukum, lokum


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> tureckie, przepis z Turcji, słodycze, deser turecki, rachatłukum, lokum, turkish delight, bombay karachi halwa



Składniki



- 270g cukru
- 200g wody
- 75g skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki konfitury z płatków róży
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody różanej
---------------
- cukier puder do posypania
- masło do natłuszczenia formy



Przygotowanie w Thermomix

1) Załóż motylek. Do naczynia miksującego z założonym motylkiem wlewamy 100g wody i dodajemy cukier.
Zamykamy naczynie miksujące. Na naczynie miksujące stawiamy miseczkę. Resetujemy wagę i odważamy skrobię. Do miseczki dolewamy 100g wody i za chwilę dokładnie wymieszamy łyżką.

W naczyniu mieszamy wodę aż do rozpuszczenia cukru. ( ok. 3min. | temp. 50 stopni | obr. 2 ).

Gdy mamy rozpuszczony cukier dodajemy do niego wodę ze skrobią i całość gotujemy. ( 10min. | temp. 100 stopni | obr. 2). Masa powinna się połączyć tworząc przezroczystą pulpę.
Na koniec dodajemy konfiturę różaną, sok z cytryny i wodę różaną - jeszcze chwilę mieszamy.

Przygotowujemy formę prostokątną, smarujemy ją masłem i do niej wlewamy przygotowaną pulpę. Pozostawiamy do przestudzenia. Dalej kroimy w paski, a paski w kawałki. Najlepiej takie kawałki pozostawić aby przeschły i wtedy obtaczamy je w cukrze pudrze.

Pyszny, różany smak tureckiego specjału w zasięgu ręki :)







Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Pasztet wałecki - pasztet babci UliChrzanowo-jajeczny sos do kanapekDigestive, Graham crackers

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jeśli zakupy, to tylko z Blixem