Czy wiesz, że ...
Sałatka przyrządzona z dodatkiem kiełków dostarcza pięć razy więcej białka, sześć razy więcej witaminy C oraz siedmiokrotnie większą ilość witamin z grupy B - w porównaniu z tradycyjnie przyrządzoną sałatką, bez ich dodawania.
Zobacz też:


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami

(ok. 35-40 pierogów)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

pierogi, przepis na pierogi, ciasto na pierogi, thermomix przepis na pierogi, pierogi na słodko przepis na thermomix, słodkie pierogi, pierogi ze śliwkami, pierogi wigilijne, Wigilia, przepis na stół wigilijny, Boże Narodzenie



Składniki na ciasto:

- 330g mąki pszennej
- 150-160g wody
- 20g oleju
- łyżeczka masła
- szczypta soli


Składniki (farsz):

- 400g suszonych śliwek (wypestkowanych)
- laska wanilii (może być bez ziaren, wystarczy aromatu)
- laska cynamonu
- gwiazdka anyżu
- ok. 250g wody
- łyżeczka świeżo otartej skórki pomarańczy
- cukier ok. 150g (do smaku, w zależności od słodkości owoców)


Składniki na sos:

- gęsta śmietana lub jogurt
- miód (do smaku)
- mielony cynamon (do smaku)
- rodzynki (namoczone wcześniej)


Przygotowanie w Thermomix

1. Do naczynia miksującego wrzucamy śliwki suszone (wypestkowane), rozciętą na pół laskę wanilii (może to być taka z której już zużyto zawartość, aromatu wystarczy w tym co pozostało), laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu i otartą skórkę pomarańczy. Całość zalewamy wodą (nie za dużo, tak aby tylko całe śliwki były w wodzie). Gotujemy aż śliwki będą miękkie ( 22min. | temp. 90stopni | obr. 2 / lewe ) (Jeżeli śliwki są nadal twarde wydłużamy czas gotowania o kolejne 5min.) Dalej dodajemy cukier i ponownie gotujemy jeszcze ( 3min. | temp. 90stopni | obr. 2 / lewe )

2. Po ugotowaniu śliwki odcedzamy w koszyczku (część wody można pozostawić - przyda się podczas gotowania pierogów). Pozostawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy ciasto na pierogi. W międzyczasie stawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą aby się zagotowała (do wody można dodać wodę część wody odcedzonej z gotowania śliwek (ugotowane pierogi nabiorą lepszego aromatu).

Przygotowanie cista:


1. Pozostaw trochę wody z ilości wskazanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)

Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (20 sek. | obr. 3-4) i dalej ( 2-3min. | obr. Interwał).

2. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
(ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

3. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić farsz). Wyciąć kółka na środku i umieścić farsz, uformować pierogi.

Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

4. Sos przygotowanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 3-5 min. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Dalej składniki sosu połączyć i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki. Przyprawić do smaku. Odstawić do lodówki.

4. Pierogi podawać na ciepło, polane wcześniej przygotowanym sosem lub po prostu polane masełkiem .




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Tortilla - przepis podstawowyChałka - czarująca słodka bułaDomowy serek a'la ricotta

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki orkiszuKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixKiełki fasoli mung