Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami

(ok. 35-40 pierogów)


Popularne frazy: -> pierogi, przepis na pierogi, ciasto na pierogi, thermomix przepis na pierogi, pierogi na słodko przepis na thermomix, słodkie pierogi, pierogi ze śliwkami, pierogi wigilijne, Wigilia, przepis na stół wigilijny, Boże Narodzenie

Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami
 
 

Składniki na ciasto:

- 330g mąki pszennej
- 150-160g wody
- 20g oleju
- łyżeczka masła
- szczypta soli


Składniki (farsz):

- 400g suszonych śliwek (wypestkowanych)
- laska wanilii (może być bez ziaren, wystarczy aromatu)
- laska cynamonu
- gwiazdka anyżu
- ok. 250g wody
- łyżeczka świeżo otartej skórki pomarańczy
- cukier ok. 150g (do smaku, w zależności od słodkości owoców)


Składniki na sos:

- gęsta śmietana lub jogurt
- miód (do smaku)
- mielony cynamon (do smaku)
- rodzynki (namoczone wcześniej)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 160 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Do naczynia miksującego wrzucamy śliwki suszone (wypestkowane), rozciętą na pół laskę wanilii (może to być taka z której już zużyto zawartość, aromatu wystarczy w tym co pozostało), laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu i otartą skórkę pomarańczy. Całość zalewamy wodą (nie za dużo, tak aby tylko całe śliwki były w wodzie). Gotujemy aż śliwki będą miękkie ( 22min. | temp. 90stopni | obr. 2 / lewe ) (Jeżeli śliwki są nadal twarde wydłużamy czas gotowania o kolejne 5min.) Dalej dodajemy cukier i ponownie gotujemy jeszcze ( 3min. | temp. 90stopni | obr. 2 / lewe )

2. Po ugotowaniu śliwki odcedzamy w koszyczku (część wody można pozostawić - przyda się podczas gotowania pierogów). Pozostawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy ciasto na pierogi. W międzyczasie stawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą aby się zagotowała (do wody można dodać wodę część wody odcedzonej z gotowania śliwek (ugotowane pierogi nabiorą lepszego aromatu).

Przygotowanie cista:


1. Pozostaw trochę wody z ilości wskazanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)

Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (20 sek. | obr. 3-4) i dalej ( 2-3min. | obr. Interwał).

2. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
(ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

3. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić farsz). Wyciąć kółka na środku i umieścić farsz, uformować pierogi.

Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

4. Sos przygotowanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 3-5 min. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Dalej składniki sosu połączyć i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki. Przyprawić do smaku. Odstawić do lodówki.

4. Pierogi podawać na ciepło, polane wcześniej przygotowanym sosem lub po prostu polane masełkiem .




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Szybki deser jogurtowy Drożdżówki z makiem Klasyczne brownie z orzechami Szybki deser tiramisu

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Słodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowegoKiełki amarantusaSzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomWyciskarka do owoców - jaką wybrać?