Koreczki focaccia

Popularne frazy: -> focaccia, włoskie klimaty na stole, pieczywo włoskie, przystawka, kanapki bankietowe przepis, Thermomix przepisy, fingerfood, walentynki

Koreczki focaccia
 
 
  • Wybierz język

Można powiedzieć - zjadłem właśnie bułkę z czymś tam :)

Można też ze zwykłego chlebka czy bułki wyczarować coś cudownego. Oto jedna z propozycji takiej metamorfozy zwykłej focacci, którą z powodzeniem można podać jako zakąskę, przystawkę na imprezce. Świętnie się sprawdzi też jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi.

Czy jest efektowna - oceńcie sami ...

Gorąco polecamy do wypróbowania!


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>



Składniki:


- 1 focaccia (około 30cm)
- ok. 20 bardzo cienkich plasterków chudej szynki
- 6 liści sałaty lodowej (umyte i osuszone)
- 10 cienkich plasterków sera żółtego
- 1 ser mozarella pokrojony w cienkie plastry
- 3-4 pomidory suszone z oliwy z oliwek (pokrojone w słupki)
- 1 pokrojona w plastry czerwona cebula
- 8-10 oliwek czarnych pokrojonych w plasterki
- opcjonalnie aby zwiększyć wartość koreczków można dodać różne kiełki (np. rukoli, słonecznika, lucerny itp.


Przygotowanie:

Focaccię kroimy na połowę (tak jak rozkrawa się biszkopt na warstwy). Dalej wszystkie składniki rozkładamy warstwami na całej focacci. Przykrywamy drugą warstwą i lekko dociskamy.
Co 2,5 centymetra wbijamy wykałaczki na całej powierzchni focacci. Kroimy po między wbitymi wykałaczkami bardzo ostrym nożem tak aby powstały koreczki.
Koreczki układamy na talerzyku i podajemy na stół.
Smacznego!



Swoje spostrzeżenia możesz również przesłać na nasz adres znajdziesz go w dziale KONTAKT.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia Bagietki (styl włoski) Torcik czekoladowy Tawa Tawas - boliwijskie pączki

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...