Koreczki focaccia

Popularne frazy: -> focaccia, włoskie klimaty na stole, pieczywo włoskie, przystawka, kanapki bankietowe przepis, Thermomix przepisy, fingerfood, walentynki

Koreczki focaccia
 
 
  • Wybierz język

Można powiedzieć - zjadłem właśnie bułkę z czymś tam :)

Można też ze zwykłego chlebka czy bułki wyczarować coś cudownego. Oto jedna z propozycji takiej metamorfozy zwykłej focacci, którą z powodzeniem można podać jako zakąskę, przystawkę na imprezce. Świętnie się sprawdzi też jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi.

Czy jest efektowna - oceńcie sami ...

Gorąco polecamy do wypróbowania!


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>



Składniki:


- 1 focaccia (około 30cm)
- ok. 20 bardzo cienkich plasterków chudej szynki
- 6 liści sałaty lodowej (umyte i osuszone)
- 10 cienkich plasterków sera żółtego
- 1 ser mozarella pokrojony w cienkie plastry
- 3-4 pomidory suszone z oliwy z oliwek (pokrojone w słupki)
- 1 pokrojona w plastry czerwona cebula
- 8-10 oliwek czarnych pokrojonych w plasterki
- opcjonalnie aby zwiększyć wartość koreczków można dodać różne kiełki (np. rukoli, słonecznika, lucerny itp.


Przygotowanie:

Focaccię kroimy na połowę (tak jak rozkrawa się biszkopt na warstwy). Dalej wszystkie składniki rozkładamy warstwami na całej focacci. Przykrywamy drugą warstwą i lekko dociskamy.
Co 2,5 centymetra wbijamy wykałaczki na całej powierzchni focacci. Kroimy po między wbitymi wykałaczkami bardzo ostrym nożem tak aby powstały koreczki.
Koreczki układamy na talerzyku i podajemy na stół.
Smacznego!



Swoje spostrzeżenia możesz również przesłać na nasz adres znajdziesz go w dziale KONTAKT.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Ketchup z cukinii Pomarańczowo - migdałowe ciasto Kruche korzenne ciasteczka Ciasteczka z wróżbą

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Jak wyhodować kiełki w domu?Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekWładza wybaczenia - jak uwolnić się od emocjonalnych bagaży?