Makowa panieńka


Popularne frazy: -> ciasto do kawy, ciasto świąteczne, ciasto z kremem cytrynowym, przepis na stół wigilijny, Boże Narodzenie, makowiec, makowe ciasto deserowe

Makowa panieńka
 
 

Składniki na ciasto:

- 150 g maku (suchy)
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g migdałów bez skórki
- 100 g cukru
- 8 białek
- 4 żółtka


Składniki krem:

- 350 ml mleka (Koniecznie UHT, inne nie nadaje się do tego kremu)
- 40g mąki ziemniaczanej
- 40g mąki pszennej
- 150 ml soku wyciśniętego ze świeżych cytryn
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 200 g miękkiego masła


Składniki polewa:

- ok. 200g białej czekolady



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu miksującym umieść mak i migdały - zemleć ( 30 sek. | obr. 10 ). Przełożyć do innego naczynia (odpowiednio większego, aby później połączyć z ubitą pianą z białek).


2. Odważyć wiórki kokosowe i dodać do maku i migdałów.


3. Włącz piekarnik aby rozgrzał się do 170 stopni. Ciasto biszkoptowe musi trafić zaraz po przygotowaniu wprost do rozgrzanego piekarnika. Przygotuj też formę (ok. 28 x 18 cm.) wykładając od dołu papierem do pieczenia.


4. Naczynie miksujące dokładnie umyć i osuszyć (np. papierowym ręcznikiem).
Założyć motylek. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Białka umieścić w naczyniu miksującym z motylkiem. Dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. ( ok. 3-4 mim. | obr. 3.5 )



5. Dalej stopniowo (po łyżce co kilka sekund) dodajemy cukier do ubitej na sztywno piany. Bez pośpiechu. Ciągle ubijamy z założonym motylkiem (ok. 3-4 mim. | obr. 3.5). Po tym czasie zmniejszamy obroty do 3 i dalej ubijamy około 3-4 min. po dodaniu 4 żółtek (również po jednym, bez pośpiechu). Masę biszkoptową delikatnie wyjmujemy z naczynia miksującego i bardzo delikatnie łączymy z wcześniej przygotowanym makiem z migdałami i kokosem. (najlepiej wykonać to ręcznie przy pomocy drewnianej łopatki lub łyżki).


6. Dokładnie i delikatnie wymieszane ciasto biszkoptowe (tylko tak aby dokładnie połączyły się składniki) wylewamy do przygotowanej formy (28cm x 18cm) i pieczemy ok. 35 min. w temp. 170 stopni (ważne aby za mocno nie spiec ciasta bo będzie suche). Po wypiekaniu uchyl drzwi piekarnika i pozwól aby ciasto samo przestygło odrobinę, dalej wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Ciepłe nie nadaje się do łączenia z kremem ani do przecinania.


7. Zupełnie przestudzone ciasto przetnij długim ostrym nożem tak, aby powstały dwa podkłady. Zawiń je, aby nie wysychały i przystąp do wykonania kremu. (Podkłady najlepiej przygotować dzień wcześniej, będzie wygodniej kroić i łączyć w całość)


8. Przygotowanie kremu

Załóż motylek. Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki (oprócz masła) i przygotuj aromatyczny cytrynowy budyń. ( 6,5min. | temp. 100 stopni | obr.2 ) Dobrze przygotowany budyń nie powinien mieć grudek. Jeżeli po przygotowaniu pojawiły się grudki zmiksuj budyń jeszcze przed wyjęciem go z naczynia. Budyń przełóż do miski, dokładnie okryj folią i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. W żadnym wypadku nie przygotowuj kremu z ciepłym budyniem (roztopi Ci masło i zepsuje całą wcześniejszą pracę).


9. W naczyniu miksującym umieść miękkie masło. ( 30 sek. | obr. 3 ). Załóż motylek i ubij masło na delikatny krem stopniowo dodając podczas ucierania wcześniej przygotowany budyń ( 2,5 min. | obr. 3 ). Po dodaniu całości zatrzymujemy ucieranie, kopystką zgarniamy z brzegów naczynia krem do środka i ucieramy jeszcze ( ok. 30 sek. | obr. 3 ).

10. Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasta kokosowo-makowe. (Jeżeli krem będzie zbyt płynny można go umieścić w lodówce na kilkanaście minut przed przekładaniem lub użyć formy w której piekliśmy cisto jeżeli ma wyższy brzeg i składać ciasto w tej formie). Najpierw jeden blat, dalej krem i drugi blat ciasta. Przełożone kremem ciasta i polane polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na około 3-4h.

Po tym czasie kroimy w kostkę i serwujemy naszym gościom :)



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Sernik z musem piernikowym Domowe krakersy Tort Borysa Chałka - czarująca słodka buła

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowieKiełki rzodkiewki