Szybki deser jogurtowy


Popularne frazy: -> szybki deserek, deser jogurtowy, na szybko z jogurtu, szybkie deserki, jogurtowy smakołyk, pianka jogurtowa, piknik, śniadanie

Szybki deser jogurtowy
 
 

Składniki na ciasto:

- 0,5 litra wrzącej wody
- 2 galaretki, (np. truskawkowe)
- 0,5 litra jogurtu pitnego (smak dopasowany do smaku galaretek) lub jogurt naturalny + owoce.



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 171 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Załóż motylek Wlej 0,5 litra wrzątku, dodaj dwie galaretki (np. truskawkowe). (45 sek. | obroty 3)

2. Dalej ustawiamy (czas 1 min. | obroty 3) Do mieszającej się galaretki wlewamy około 0,5l. zimnego jogurtu i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. (jeżeli użyjesz naturalnego jogurtu i owoce to w takiej sytuacji owoce trzeba zmiksować (zdjąć motylek i użyć wyższych obrotów przez kilkanaście sekund).

3. Dalej zawartość naczynia miksującego wlewamy do foremek na galaretki i umieszczamy w lodówce na 3-4 godziny.
Deserek mamy gotowy. Delikatny, lekkostrawny, szybki i smaczny.


Dla bardziej wytrwałych polecam wykonanie jogurtu samodzielnie dzień wcześniej z przepisu automatycznego w TM5. Dalej miksujemy go z owocami, dodajemy rozpuszczoną galaretkę i w efekcie wynik ten sam - tyle, że jeszcze taniej i zdrowiej.


Kolory deserków możemy dowolnie tworzyć dodając różne smaki galaretek i różne jogurty smakowe (lub owoce). Możemy też tworzyć różne warianty z wzorkami i miksem kolorów. Wlewając po kawałku do foremki i chłodząc w lodówce (składana na trzy razy będzie już trójkolorowa)




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chlebki indyjskie NAAN Wytrawna kruszonka Moje ulubione pączki Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełkowanie prostsze niż myślisz...Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie