Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice

Przepis Jagody Saad

Popularne frazy: -> ciasto deserowe, ciasto milionera, deser z karmelem, ciasto do kawy

Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice
 
 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto:

Maślany spód:

- 75g cukru
- 230g mąki
- 150g masła


lub Spod bezglutenowy:
- 170g mąki kokosowej
- 60g zmielonych migdałów
- 150g masła


Karmel:
- 200g masła
- 150g cukru
- 80g złotego syropu (golden syrup)
- 400g słodzonego mleka skondensowanego

Czekolada:
-300g czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Spód:.

Zemleć cukier na cukier puder (10sek.| obr. 10) .

2. Dodajemy masło i mąkę. Mieszamy ( 30 sek. | 50 stopni C | obr 4.

3. Wykładamy na blaszkę (32cm na 21cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Pieczemy 16 min. w temperaturze 160°C. Bezglutenowy 2 minuty krócej. Musi być lekko brązowe ciasto wtedy wyciagamy od razu z piekarnika.


Karmel:
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego. Zamiast miarki na otworze ustawiamy koszyczek. Gotujemy (85min | temp. Varoma | obr. 2.) Temperatura karmelu powinna być 115 stopni. Po zakończeniu wylewamy na spod i zostawiamy do wystygnięcia najlepiej na kilka godzin.

Czekolada:

Na zimny karmel wylewamy rozpuszczona czekoladę i czekamy ok 2 godzin aż zastygnie.

Kroimy na cząstki 2cm x 3cm. Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Sok Kubuś RacuPizza - szybki zamiennik pizzy Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Jagodzianki!Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Jak dobrze przygotować łososia?Kiełki amarantusa