Digestive, Graham crackers

Popularne frazy: -> ciasteczka deserowe, ciastka do kawy, graham krakersy, zdrowsze krakersy, fit krakersy, angielskie krakersy, amerykańskie graham krakersy, na piknik, fingerfood

Digestive, Graham crackers
 Digestive, Graham crackers
 
 
  • Wybierz język

Zdrowsze, półkruche krakersy pełnoziarniste o charakterystycznym słodko-słonym smaku. Bardzo popularne w Anglii. Pojawiają się też w wersji z czekoladą. Doskonale też komponują się z twardymi serami. Dobry przepis dla osób dbających o linię :)

Składniki na ciasto:



- 60g mąki pszennej razowej
- 20g mąki pszennej typ 450-550
- 30g średnio zmielonych płatków owsianych
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30-40g masła (można też zastąpić olejem kokosowym)
- 15g (ok. 1 łyżka) brązowego cukru
- 20g mleka


Opcjonalnie czekolada:


(do smarowania jednej ze stron ciastek)
- 100g czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej rozpuszczonej w kąpieli wodnej


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Digestive, Graham crackersDigestive, Graham crackers

Przygotowanie w Thermomix

1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Miksujemy (10-15 sek. | obr. 7-8)

2. Wałkujemy ciasto na papierze do pieczenia na grubość 4-5 mm. (ciasto jest dosyć trudne do wałkowania, możesz pomóc sobie podsypując lekko mąką. Podczas wyjmowania ciasta z naczynia pomagaj sobie kopystką/łopatką.

3. Wycinamy szklanką lub foremką ciastka bezpośrednio na papierze do pieczenia. Papier przesuwamy na blaszkę do pieczenia i wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni C przez około 15 min.

4. Upieczone ciasteczka przestudzić na kratce.

5. Jeżeli chcesz podać je w wersji z czekolad, to czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i rozpuszczoną czekoladą przesmaruj jedną ze stron ciasteczek. Pozostaw do przestygnięcia.

Smacznego !




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Makowiec japoński Ciasteczka bankietowe Chleb jogurtowy Fit placuszki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Kiełki amarantusaSzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomBułki i bułeczki - tym razem w włoskim klimacie