Sos bazyliowy

Popularne frazy: -> sos z bazylii, sos do ryby, sos do makaronu, bazyliowy sos, sos z liści bazylii, zielony sos

 
  • Wybierz język

Składniki:

- 50g świeżych liści bazylii
- 100 ml śmietanki kremowej 30%
- maleńki ząbek czosnku
- niewielka szczypta cukru (do smaku)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku)
- 100 ml gęstej śmietany 18%



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść liście bazylii i śmietankę kremową 30% Gotujemy (3 min. | temp. 90 stopni C | obr. 2)

2. Pozostawiamy zawartość do przestygnięcia. Dalej do przestudzonych składników dodajemy czosnek, cukier, sok z cytryny i miksujemy na gładki sos (15 sek.| obr. 7-8). Zatrzymujemy noże, otwieramy naczynie miksujące, zgarniamy sos z brzegów kopystką i powtarzamy miksowanie jeszcze raz (10 sek.| obr. 7-8).

3. Dalej dodajemy gęstą śmietanę 18% i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. (15-20 sek.| obr. 2) Sprawdzamy konsystencję i smak sosu, w razie potrzeby przyprawiamy mocniej.

Podajemy np z rybą, pieczonymi warzywami, makaronem czy ryżem.



Smacznego !




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami Kruche korzenne ciasteczka Chebki pita Chleb jogurtowy

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy

Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

20 jadalnych produktów zabijających cellulitW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Słodkie dzieciństwo - które z popularnych batoników mają najwięcej kaloriiWiosenne porządkowe innowacje w domu