Czy wiesz, że ...
Kiełki brokułów zawierają więcej przeciwutleniaczy niż same brokuły.

Już dość dawno odkryto w kiełkach brokułów wysoką koncentrację silnego przeciwutleniacza, sulforafanu (SGS). Znajduje się on też w dojrzałych brokułach, ale jest go od 10 do 100 razy mniej niż w kiełkach. Związek ten ma działanie przeciwnowotworowe. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie przechowywanie kiełków w lodówce powoduje utratę tego cennego flawonoidu.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Sos bazyliowy


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> sos z bazylii, sos do ryby, sos do makaronu, bazyliowy sos, sos z liści bazylii, zielony sos



Składniki:

- 50g świeżych liści bazylii
- 100 ml śmietanki kremowej 30%
- maleńki ząbek czosnku
- niewielka szczypta cukru (do smaku)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku)
- 100 ml gęstej śmietany 18%


Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść liście bazylii i śmietankę kremową 30% Gotujemy (3 min. | temp. 90 stopni C | obr. 2)

2. Pozostawiamy zawartość do przestygnięcia. Dalej do przestudzonych składników dodajemy czosnek, cukier, sok z cytryny i miksujemy na gładki sos (15 sek.| obr. 7-8). Zatrzymujemy noże, otwieramy naczynie miksujące, zgarniamy sos z brzegów kopystką i powtarzamy miksowanie jeszcze raz (10 sek.| obr. 7-8).

3. Dalej dodajemy gęstą śmietanę 18% i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. (15-20 sek.| obr. 2) Sprawdzamy konsystencję i smak sosu, w razie potrzeby przyprawiamy mocniej.

Podajemy np z rybą, pieczonymi warzywami, makaronem czy ryżem.



Smacznego !





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Tarta ze śliwkami pod pierzynkąCiasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel sliceDomowy serek a'la ricotta z pesto

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?