Ciasto salceson, galaretkowiec, śmietanowiec

Popularne frazy: -> ciasto salceson, galaretkowiec, śmietanowiec, słodki salceson, kryształek, ciasto z galaretek i śmietany

 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto:

- 3 galaretki różne kolory (np. truskawkowa, agrestowa, cytrynowa)
- 300-350 g śmietany 18% lub 30% (aby ująć kaloryczności można zamiast śmietany dać jogurt naturalny wtedy nie podgrzewamy go a dodajemy w fazie łączenia po przestudzeniu i dokładnie mieszamy)
- 250g mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
- cukier do smaku ok. 3 łyżki (jeżeli nie lubisz mocno słodkich deserów daj mniej cukru lub go pomiń w przepisie)
- opcjonalnie można dodać owoce (np. ananas czy brzoskwinie pokrojone w kostkę z puszki lub wcześniej namoczone rodzynki)


Nie dodajemy owoców typu: świeży ananas lub kiwi - nie poleca się ich łączenia z galaretkami i żelatyną. Powodują, że galaretka nie stężeje.



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Galaretki (rozpuść we wrzącej wodzie w połowie proporcji podanych na opakowaniach, każdą osobno, tak aby powstały trzy kolory). Tą czynność najlepiej wykonać dzień wcześniej. Łatwiej będzie wtedy galaretkę pokroić w kostkę.



2. W naczyniu miksującym umieść ok.300-350g śmietany 18% lub 30%, dodaj 250g mleka, cukier waniliowy i cukier do smaku. Zagotuj (6,5 min. | temp. 90 stopni C | obroty 2). Z naczynia miksującego odlej pół szklanki i rozpuść w niej 3 łyżki żelatyny. Jeżeli w szklance nie będzie już widać kryształków żelatyny połącz z pozostałą częścią w naczyniu miksującym. Dokładnie wymieszaj. (30 sek.| obroty 3,5).
3. Gotowy roztwór przelej do zamykanego pojemnika i pozostaw do przestygnięcia.
4. Gdy roztwór zacznie tężeć przelej go do keksówki lub formy silikonowej.
5. Galaretki przygotowane dzień wcześniej wyjmij wprost z lodówki i pokrój nożem w kostkę. Wymieszaj w większej miseczce i dodaj do wcześniej przygotowanego roztworu. Szczelnie przykryj keksówkę folią i umieść w lodówce na minimum 3h.
6. Ciasto kroimy wprost z lodówki na grube plastry i podajemy.



Smacznego !




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Bezowe ciasteczka z kremem z granatami Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca Czizkejk Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Ranking najlepszych produktów wysokobiałkowych w sklepie Biedronka

Pamiętam, jak pewnego dnia, po intensywnym treningu na siłowni, stanąłem przed półkami w Biedronce, zastanawiając się, jakie produkty wysokobiałkowe wybrać, aby wspomóc regenerację mięśni. Wybór był ogromny - od mięs i ryb, przez nabiał, aż po rośliny strączkowe i przekąski.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Z jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?Prawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepszeCzy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?