Czy wiesz, że ...
Idealna temperatura dla rozwoju kiełków w naszej domowej hodowli to 18-21 stopni Celsjusza. Kiełki w niższej temperaturze rosną zdecydowanie wolniej lub ich rozwój się zatrzymuje, a w wyższych może wystąpić proces gnicia nasion i psucia się naszej hodowli.
Do wzrostu kiełki potrzebują jeszcze półcienia (pełne słońce nie jest dobrze tolerowane przez młode roślinki) i dostęp do wody (częste płukanie).
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Ciasto salceson, galaretkowiec, śmietanowiec

Popularne frazy: -> ciasto salceson, galaretkowiec, śmietanowiec, słodki salceson, kryształek, ciasto z galaretek i śmietany



Składniki na ciasto:

- 3 galaretki różne kolory (np. truskawkowa, agrestowa, cytrynowa)
- 300-350 g śmietany 18% lub 30% (aby ująć kaloryczności można zamiast śmietany dać jogurt naturalny wtedy nie podgrzewamy go a dodajemy w fazie łączenia po przestudzeniu i dokładnie mieszamy)
- 250g mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
- cukier do smaku ok. 3 łyżki (jeżeli nie lubisz mocno słodkich deserów daj mniej cukru lub go pomiń w przepisie)
- opcjonalnie można dodać owoce (np. ananas czy brzoskwinie pokrojone w kostkę z puszki lub wcześniej namoczone rodzynki)


Nie dodajemy owoców typu: świeży ananas lub kiwi - nie poleca się ich łączenia z galaretkami i żelatyną. Powodują, że galaretka nie stężeje.



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

1. Galaretki (rozpuść we wrzącej wodzie w połowie proporcji podanych na opakowaniach, każdą osobno, tak aby powstały trzy kolory). Tą czynność najlepiej wykonać dzień wcześniej. Łatwiej będzie wtedy galaretkę pokroić w kostkę.



2. W naczyniu miksującym umieść ok.300-350g śmietany 18% lub 30%, dodaj 250g mleka, cukier waniliowy i cukier do smaku. Zagotuj (6,5 min. | temp. 90 stopni C | obroty 2). Z naczynia miksującego odlej pół szklanki i rozpuść w niej 3 łyżki żelatyny. Jeżeli w szklance nie będzie już widać kryształków żelatyny połącz z pozostałą częścią w naczyniu miksującym. Dokładnie wymieszaj. (30 sek.| obroty 3,5).
3. Gotowy roztwór przelej do zamykanego pojemnika i pozostaw do przestygnięcia.
4. Gdy roztwór zacznie tężeć przelej go do keksówki lub formy silikonowej.
5. Galaretki przygotowane dzień wcześniej wyjmij wprost z lodówki i pokrój nożem w kostkę. Wymieszaj w większej miseczce i dodaj do wcześniej przygotowanego roztworu. Szczelnie przykryj keksówkę folią i umieść w lodówce na minimum 3h.
6. Ciasto kroimy wprost z lodówki na grube plastry i podajemy.



Smacznego !





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Koktajl z jarmużem i kiełkamiCrumble z jabłkami i orzechami

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęPizza domowa ... Kiełki amarantusa