Składniki na ciasto: |
Przygotowanie w Thermomix
1. Galaretki (rozpuść we wrzącej wodzie w połowie proporcji podanych na opakowaniach, każdą osobno, tak aby powstały trzy kolory). Tą czynność najlepiej wykonać dzień wcześniej. Łatwiej będzie wtedy galaretkę pokroić w kostkę.
2. W naczyniu miksującym umieść ok.300-350g śmietany 18% lub 30%, dodaj 250g mleka, cukier waniliowy i cukier do smaku. Zagotuj (6,5 min. | temp. 90 stopni C | obroty 2). Z naczynia miksującego odlej pół szklanki i rozpuść w niej 3 łyżki żelatyny. Jeżeli w szklance nie będzie już widać kryształków żelatyny połącz z pozostałą częścią w naczyniu miksującym. Dokładnie wymieszaj. (30 sek.| obroty 3,5).
3. Gotowy roztwór przelej do zamykanego pojemnika i pozostaw do przestygnięcia.
4. Gdy roztwór zacznie tężeć przelej go do keksówki lub formy silikonowej.
5. Galaretki przygotowane dzień wcześniej wyjmij wprost z lodówki i pokrój nożem w kostkę. Wymieszaj w większej miseczce i dodaj do wcześniej przygotowanego roztworu. Szczelnie przykryj keksówkę folią i umieść w lodówce na minimum 3h.
6. Ciasto kroimy wprost z lodówki na grube plastry i podajemy.
Smacznego !
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów