Pizza z ziemniakami


Popularne frazy: -> pieczywo, pizza, obiad, kolacja, włoska pizza, przepis thermomix, pizza przepis, pizza z ziemniakami, ziemniaczana pizza

 

Ciasto na pizzę:
- maksymalnie 10g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- ok.180 ml. wody ciepłej
- 400 g mąki (pszenna 550-650)
- 10 g soli
- 15 g oliwy z oliwek

Dodatki:
- 2-3 surowe ziemniaki
- 150g sera ricotta
- oliwa z oliwek
- zioła: rozmaryn, tymianek, koper, szczypiorek, pietruszka,
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 160 000 osób) >>


Przygotowanie
Ciasto najlepiej wyrobić w robocie kuchennym z hakiem. Podzielić na trzy części umieścić w lodówce zawinięte w woreczek.

Rozgrzać piekarnik do minimum 200stopni.
(najlepiej maksymalna jaką pozwoli Ci piekarnik).

Jeżeli masz kamień do pieczenia pizzy to od razu umieść go w piekarniku niech się odpowiednio rozgrzeje.

Z ciasta formujemy np. okrąg (najlepiej ręcznie bez użycia wałka), lekko podsypując mąką aby później łatwo było zsunąć ją do piekarnika na kamień lub blachę.

Ciasto smarujemy serkiem ricotta.
(Ricottę można też rozmieszać z łyżką jogurtu i ziołami wcześniej - będzie się lepiej smarowała i będzie bardziej aromatyczna).
Oprószyć ser solą i pieprzem.
Dalej lekko zawijamy brzegi ciasta.
Ziemniaki obrane, umyte kroimy na najcieńsze plastry jakie potrafimy (coś jak chipsy). Zalewamy je na kilka chwil wrzątkiem aby lekko zmiękły. Osuszamy i układamy je na powierzchni naszej nietypowej pizzy tak aby lekko na siebie nachodziły. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Gdy pizza się piecze, oliwę lub jak kto woli klarowane masło rozpuszczone mieszamy z ziołami i czosnkiem. Takim roztworem skrapiamy powierzchnię pizzy już po upieczeniu.

Sam proces wypieku pizzy na kamieniu będzie trwał stosunkowo krótko (8-9 min). Na blaszce może to trwać nieco dłużej. Pizza wypiekana na kamieniu będzie znacznie lepsza - chrupka. Jeżeli ziemniaki nie wyszły Ci zbyt cienkie :) czas wypiekania trzeba będzie wydłużyć uważając jednak aby nie przypalić ciasta.

Do pizzy można użyć ulubiony sos (np. majonezowy).
Zachęcamy również do eksperymentowania z innymi ziołami.

Smacznego!


Porady i wyjaśnienia związane z tym przepisem

Najlepsza mąka na pizzę to tzw. typ "00". Jest to mąka pszenna zmieszana z mąką żytnią. Przy wypieku pizzy da nam najlepsze efekty. Jeżeli jednak takiej nie posiadacie, to zwykła pszenna mąka tym 550-650 będzie również dobra.

Zimna fermentacja to proces wyrastania ciasta przechowywanego w lodówce. Tak też zaleca się w przypadku ciasta na pizzę. Najlepiej zrobić je kilka godzin wcześniej przed pieczeniem. Umieścić w miseczce i szczelnie zamknąć folią lub workiem po czym umieścić w lodówce. Takie ciasto można też wykorzystać później, nawet w ciągu 2-3 dni.


Wbrew niektórym przepisom ciasto na pizzę nie zawiera mleka.


Do formowania pizzy nie używaj wałka! To najgorsza rzecz jaką można zrobić :)

Delikatnie uformuj pizzę, nie musi być idealnie równa. Dobrze wyrobione ciasto nie będzie się rozrywało. Brzegów pizzy nie smaruj sosem ani nie nakładaj na nie dodatków, możesz natomiast posmarować oliwą z oliwek - pięknie wyrośnie i będzie chrupkie.

Przygotowanie w Thermomix:




1) Rozgrzać piekarnik do minimum 200 stopni (najlepiej maksymalna jaką pozwoli Ci piekarnik).

Jeżeli masz kamień do pieczenia pizzy to od razu umieść go w piekarniku niech się odpowiednio rozgrzeje.

2) Składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym. Wyrabiamy ( 10sek. | obr. 5-6 ) i dalej ( 2min. | Interwał )

3) Ciasto podziel na trzy części, umieść w woreczkach w lodówce. Po kilkunastu minutach, gdy kamień masz już rozgrzany - wyjmij jedną część ciasta.

4) Z ciasta formujemy pizzę. Najlepiej dłońmi rozciągnąć i rozmasować ciasto do oczekiwanej wielkości pizzy (nie używaj wałka do ciasta), lekko podsypując mąką, aby później łatwo było zsunąć ją do piekarnika na kamień lub blachę.

5) Ciasto smarujemy serem ricotta (wcześniej przygotowanym np. z łyżką jogurtu i przyprawami - będzie łatwiej się smarował. Dalej lekko zawijamy brzegi ciasta.

Ciasto smarujemy serkiem ricotta.
(Ricottę można też rozmieszać z łyżką jogurtu i ziołami wcześniej - będzie się lepiej smarowała i będzie bardziej aromatyczna).

Ziemniaki obrane i umyte kroimy na najcieńsze plastry jakie potrafimy (coś jak chipsy). Zalewamy je na kilka chwil wrzątkiem, aby lekko zmiękły. Osuszamy i układamy je na powierzchni naszej nietypowej pizzy tak aby lekko na siebie nachodziły. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Gdy pizza się piecze, oliwę lub jak kto woli klarowane masło rozpuszczone mieszamy z ziołami i czosnkiem. Takim roztworem skrapiamy powierzchnię pizzy już po upieczeniu.

Sam proces wypieku pizzy na kamieniu będzie trwał stosunkowo krótko (8-9 min). Na blaszce może to trwać nieco dłużej. Pizza wypiekana na kamieniu będzie znacznie lepsza - chrupka. Jeżeli ziemniaki nie wyszły Ci zbyt cienkie :) czas wypiekania trzeba będzie wydłużyć uważając jednak aby nie przypalić ciasta.

Do pizzy można użyć ulubiony sos (np. majonezowy).
Zachęcamy również do eksperymentowania z innymi ziołami.

Smacznego!





Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Koktajl z jarmużem i kiełkami Arcyprosty keks Mini szarlotki Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćKiełki rzodkiewkiPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka