Arepa


Popularne frazy: -> pieczywo, śniadanie, wenezuelska tortilla, starter Wenezuela, na śniadanie, międzynarodowa kuchnia, bułki

Arepa
 
 

Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 1 szklanki mąki białej kukurydzianej
- pół łyżeczki soli



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 160 000 osób) >>


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem tak, aby powstała konsystencja ciasta z którego można uformować kulki.

Kulki następnie spłaszczamy. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Placuszki smażymy z obu stron na brązowy kolor.

Po usmażeniu arepy włóż na ok 5 min do rozgrzanego piekarnika.
Arepę przekrawamy jak bułkę smarując masłem. Do środka wkładamy ser
żółty, pokrojonego w plastry pomidora i inne dodatki. Wspaniale też komponuje się z różnego rodzaju mięsami i sałatkami.

Arepy można też posypać serem żółtym.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
CzekoLAdoWA Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym Tawa Tawas - boliwijskie pączki Crumble z jabłkami i orzechami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełki hodowane w woreczkach...Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?