Letni czerwony koktajl z owoców


Popularne frazy: -> szybki koktajl, diabetyk, dla diabetyka, dla diabetyków, niski ładunek glikemiczny, koktajl z owoców lata, smaczny koktajl dla cukrzyka

 

Składniki:

- 250g truskawek
- 250g oczyszczonych czerwonych porzeczek
- 300g łagodnego jogurtu naturalnego
- 8-10g otrąb pszennych lub orkiszowych
- opcjonalnie niegazowana woda mineralna



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 160 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Owoce płuczemy i oczyszczamy. Można je odsączyć później na sitku.

2. W naczyniu miksującym umieść jogurt, dodaj owoce i zmiksuj na gładką masę. (czas 20-30 sek. | obroty 8-10)

3. Dodaj otręby i wymieszaj. Możesz też uzupełnić wodą mineralną niegazowaną, aby osiągnąć odpowiednią dla siebie konsystencję. (czas 15 sek. | obroty 2)


Otrzymasz mocno czerwony koktajl o zapachu lata. Doskonały też dla diabetyków - jedna porcja 200g zawiera 86 kcal, 1,2 WW, 0,36 WBT, 7g błonnika, 0,9g NKT.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Różane drożdżówki Tort Borysa Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka Majonez domowy

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki brokułaCzy wiesz, że ...W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?20 jadalnych produktów zabijających cellulit