Czy wiesz, że ...
Kiełki możesz jeść:
- na kanapkach;
- jako sałatkę w sosie winegret;
- z jajkiem na twardo lub miękko;
- w zupie i spaghetti;
- w pastach i twarożkach;
- jako dodatek do sałatek;
- w farszu do pierogów;
- w farszu do naleśników;
- zapiekane z jajecznicą lub omletami;
- dodatek do chińszczyzny;
- jako składnik sałatek z warzyw i makaronu ryżowego;
- oraz wszelkich dań smażonych w woku (wrzuć je na końcu smażenia i wymieszaj).
Zobacz też:


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Rogale Świętego Marcina

Rogale Świętego Marcina 

Popularne frazy: | *

rogale, rogaliki, rogal Świętego Marcina, Świętomarcińskie, poznańskie, półfrancuskie ciasto, najsmaczniejsze rogaliki, rogale z makiem, rogaliki z masą makową, rogal z nadzieniem z białego maku, tradycyjne rogale, Dzień Świętego Marcina, 11 listopada, poznański smakołyk, rogal z legendy, legendarny rogalik

Składniki na 24 rogale:

NADZIENIE:

- 300g białego maku
- 100g orzechów włoskich
- 100g migdałów
- 100g masy marcepanowej
- 90g cukru
- 5 biszkoptów podłużnych
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- łyżka miodu


CIASTO PÓŁFRANCUSKIE:

- 230g mleka 3,2%
- 45g cukru
- 30g masła w temp. pokojowej
- 30g drożdży
- łyżka cukru waniliowego wykonanego w Thermomix
- 1 jajko
- 500g mąki pszennej
- szczypta soli do smaku.

- 195g masła(najlepiej zimne z lodówki) do przekładania


LUKIER:

- 150g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- odrobina aromatu cytrynowego


DODATKOWO:

1 jajko + 1 łyżka mleka do smarowania rogalików
- migdały i orzechy włoskie do posypania rogalików

Przygotowanie w Thermomix


PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
1. W czystym i suchym naczyniu miksującym odmierz 300g białego suchego maku (nie trzeba go sparzać). Zemleć (45sek. | obroty 10)
2. Mak przekładamy do innego naczynia.
3. W naczyniu miksującym umieść orzechy i oczyszczone migdały. Rozdrabniamy (3 sek. | obroty 5).
4. Rozdrobnione orzechy i migdały przesypujemy do innego naczynia.
5. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier. ( 30 sek. | obroty 10 )
6. Do powstałego cukru pudru dodajemy masę marcepanową (100g) i połamane biszkopty. ( 15 sek. | obroty 5 )
7. Do powstałej mieszanki w naczyniu miksującym dodajemy kolejne składniki.
130g wcześniej przygotowanej mieszanki orzechów i migdałów (to co pozostanie wykorzystasz do posypania rogali po upieczeniu i lukrowaniu), 2 łyżki śmietany 18%, łyżkę miodu, 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, biały mak wcześniej zmielony. Wyrabiamy masę pomagając sobie kopystką. (30 sek. | obroty 5).
8. Nadzienie do naszych rogali mamy gotowe. Powinna powstać plastyczna masa.
9. Myjemy naczynie i przygotowujemy je do wykonania ciasta.



PRZYGOTOWANIE CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO:
1. W naczyniu miksującym umieść 30g masła, 230g mleka 3,2% , 30g drożdży świeżych, 45g cukru, łyżkę cukru waniliowego. ( 3 min. | temp. 37 stopni C | obroty 2 ).
2. Dodaj 500g mąki pszennej i 1 jajko, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. ( 3 min. | Interwał/Kłos )
3. Przygotuj duży arkusz papieru do pieczenia. Na środku formujemy z ciasta prostokąt. Zawijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 1h.
4. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwijamy papier i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm. Krótsze boki prostokąta mają stanowić górę i dół. Na tak rozwałkowanym cieście rozkładamy cieniutkie plasterki masła wprost z lodówki ( 195g ). Podczas rozkładania masła pozostawiamy około 1cm ciasta od góry i od dołu oraz na każdym z boków -


oryginalne rogale marcińskie




Teraz górną 1/3 ciasta składamy do środka. Następnie dolną 1/3 ciasta przykrywamy wcześniej złożone ciasto. Następnie dokładnie zalepiamy brzegi ciasta i odwracamy je o 90 stopni.


thermomix rogale marcińskie


thermomix rogale Świętego Marcina


thermomix rogale Świętego Marcina


5. Tak złożone ciasto wałkujemy na prostokąt o bokach 15x30cm. Powtarzamy "składanie ciasta na 3". Złożone ciasto zawijamy w papier do pieczenia i folię aby zabezpieczyć przed wyschnięciem. Schładzamy je przez 45 minut w lodówce.



thermomix rogale Świętego Marcina


6. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto w ten sam sposób i składamy ponownie na trzy. Znów umieszczamy w lodówce tym razem na 30 min. (Punkt 6. powtarzamy w sumie trzy razy).
7. Gdy po raz ostatni rozwałkowujemy ciasto i składamy należy je bardzo dobrze zawinąć w papier do pieczenia i folię aby nie wyschło nam. Teraz będzie leżakowało w lodówce minimum 6 godzin. Najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce, a kolejnego dnia przystąpić do wypieku rogali.



PRZYGOTOWANIE ROGALI:
1. Ciasto wyjmujemy z lodówki 20 minut wcześniej przed przygotowaniem rogali, aby się ociepliło.
2. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt 65x35cm. Prostokąt kroimy na duże trójkąty. Na każdym trójkącie rozprowadzamy masę makową pozostawiając małe marginesy na każdym boku.


rogale marcińskie


3. Zawijamy rogala do 1/3 wysokości. W tym momencie robimy nacięcie po środku zawiniętej części do połowy średnicy i delikatnie je rozchylamy.



thermomix rogale Świętego Marcina


Zwijamy rogala do końca.
Tak zawijane są oryginalne rogale świętomarcińskie.
Można też sobie nieco ułatwić, podzielić ciasto na dwie części i z nich rozwałkować 2 koła, podzielić na trójkąty i formować rogale.
4. Uformowane rogale układamy na blaszce w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze sporo urosną. Odstawiamy je na około 45 minut do podrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
5. Podrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka.
6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7. Wypiekamy rogale około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Powinny się ładnie zarumienić. Dalej jeszcze ciepłe rogaliki smarujemy przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.


oryginalne rogale marcińskie


PRZYGOTOWANIE LUKRU:
1. Załóż motylek. Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Karpatka doskonała (Thermomix)FocacciaChlebki indyjskie NAAN

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki buraka ćwikłowego, czerwonegoPrzepisów na dania z kiełkami jest wiele ...Kiełki orkiszu