Składniki (na 24 rogale)NADZIENIE:- 300g białego maku - 100g orzechów włoskich - 100g migdałów - 100g masy marcepanowej - 90g cukru - 5 biszkoptów podłużnych - 2 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - łyżka miodu CIASTO PÓŁFRANCUSKIE:- 230g mleka 3,2% - 45g cukru - 30g masła w temp. pokojowej - 30g drożdży - łyżka cukru waniliowego wykonanego w Thermomix - 1 jajko - 500g mąki pszennej - szczypta soli do smaku. - 195g masła(najlepiej zimne z lodówki) do przekładania LUKIER:- 150g cukru pudru - 3 łyżki mleka - odrobina aromatu cytrynowego DODATKOWO:1 jajko + 1 łyżka mleka do smarowania rogalików - migdały i orzechy włoskie do posypania rogalików |
Przygotowanie w Thermomix
5. Tak złożone ciasto wałkujemy na prostokąt o bokach 15x30cm. Powtarzamy "składanie ciasta na 3". Złożone ciasto zawijamy w papier do pieczenia i folię aby zabezpieczyć przed wyschnięciem. Schładzamy je przez 45 minut w lodówce.
6. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto w ten sam sposób i składamy ponownie na trzy. Znów umieszczamy w lodówce tym razem na 30 min. (Punkt 6. powtarzamy w sumie trzy razy).
7. Gdy po raz ostatni rozwałkowujemy ciasto i składamy należy je bardzo dobrze zawinąć w papier do pieczenia i folię aby nie wyschło nam. Teraz będzie leżakowało w lodówce minimum 6 godzin. Najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce, a kolejnego dnia przystąpić do wypieku rogali.
3. Zawijamy rogala do 1/3 wysokości. W tym momencie robimy nacięcie po środku zawiniętej części do połowy średnicy i delikatnie je rozchylamy.
Zwijamy rogala do końca.
Tak zawijane są oryginalne rogale świętomarcińskie.
Można też sobie nieco ułatwić, podzielić ciasto na dwie części i z nich rozwałkować 2 koła, podzielić na trójkąty i formować rogale.
4. Uformowane rogale układamy na blaszce w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze sporo urosną. Odstawiamy je na około 45 minut do podrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
5. Podrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka.
6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7. Wypiekamy rogale około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Powinny się ładnie zarumienić. Dalej jeszcze ciepłe rogaliki smarujemy przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów