Ciasto na pizzę: Dodatki: |
Przygotowanie
Ciasto najlepiej wyrobić w robocie kuchennym z hakiem. Podzielić na trzy części umieścić w lodówce zawinięte w woreczek.
Rozgrzać piekarnik do minimum 200 stopni. (najlepiej maksymalna jaką pozwoli Ci piekarnik).
Jeżeli masz kamień do pieczenia pizzy to od razu umieść go w piekarniku niech się odpowiednio rozgrzeje.
Z ciasta formujemy np. okrąg (najlepiej ręcznie bez użycia wałka), lekko podsypując mąką, aby później łatwo było zsunąć ją do piekarnika na kamień lub blachę.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym z bazylią i czosnkiem. (sos powinien być bardzo dobrze odparowany, gęsty - zbyt wodnisty zamoczy ci ciasto).
Dalej lekko zawijamy brzegi ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.
Sam proces wypieku pizzy na kamieniu będzie trwał stosunkowo krótko (8-9 min). Na blaszce może to trwać nieco dłużej. Pizza wypiekana na kamieniu będzie znacznie lepsza - chrupka.
Do pizzy można użyć ulubiony sos.
Zachęcamy również do eksperymentowania z dodatkami. Najlepsze jednak pizze to takie z maksymalnie 3-4 składnikami.
Smacznego!
Porady i wyjaśnienia związane z tym przepisem
Może nie najlepsza mąka na pizzę a najdroższa to tzw. typ "00". Jeżeli to prawdziwa włoska "00" to efekt będzie doskonały. Jednak jeżeli nie pochodzi z pewnego miejsca możesz trafić na mieszankę innych mąk. Jest to najczęściej mąka pszenna typ pomiędzy 450 -> 550. Nie warto więc wydawać podwójnie wyższej kwoty za mąkę nieznanego pochodzenia, którą można kupić o połowę taniej, a różnić się będzie tylko ceną ;)
Kup więc sprawdzoną włoską typ "00" lub użyj mieszanki gramatura 450-550.
Zimna fermentacja to proces wyrastania ciasta przechowywanego w lodówce. Tak też zaleca się w przypadku ciasta na pizzę. Najlepiej zrobić je kilka godzin wcześniej przed pieczeniem. Umieścić w miseczce i szczelnie zamknąć folią lub workiem po czym umieścić w lodówce. Takie ciasto można też wykorzystać później, nawet w ciągu 2-3 dni.
Wbrew niektórym przepisom ciasto na pizzę nie zawiera mleka.
Do formowania pizzy nie używaj wałka! To najgorsza rzecz jaką można zrobić :)
Delikatnie uformuj pizzę, nie musi być idealnie równa. Dobrze wyrobione ciasto nie będzie się rozrywało. Brzegów pizzy nie smaruj sosem ani nie nakładaj na nie dodatków, możesz natomiast posmarować oliwą z oliwek - pięknie wyrośnie i będzie chrupkie.
Pod żadnym pozorem nie stosuj koncentratu pomidorowego ani ketchupu zamiast sosu do smarowania ciasta. Niektórzy żartują nawet, że za takie coś powinno się mordować :).
Przygotowanie w Thermomix:
2) Składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym. Wyrabiamy ( 10sek. | obr. 5-6 ) i dalej ( 2min. | Interwał )
3) Ciasto podziel na trzy części, umieść w woreczkach w lodówce. Po kilkunastu minutach, gdy kamień masz już rozgrzany - wyjmij jedną część ciasta.
4) Z ciasta formujemy pizzę. Najlepiej dłońmi rozciągnąć i rozmasować ciasto do oczekiwanej wielkości pizzy (nie używaj wałka do ciasta), lekko podsypując mąką, aby później łatwo było zsunąć ją do piekarnika na kamień lub blachę.
5) Ciasto smarujemy sosem pomidorowym z bazylią i czosnkiem. (sos powinien być bardzo dobrze odparowany, gęsty - zbyt wodnisty zamoczy ci ciasto). Dalej lekko zawijamy brzegi ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.
6) Sam proces wypieku pizzy na kamieniu będzie trwał stosunkowo krótko (8-9 min). Na blaszce może to trwać nieco dłużej. Pizza wypiekana na kamieniu będzie znacznie lepsza - chrupka.
Do pizzy można też użyć ulubiony sos.
Zachęcamy również do eksperymentowania z dodatkami. Najlepsze pizze, to takie, z maksymalnie 3-4 składnikami.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów