Masa marcepanowa


Popularne frazy: -> masa marcepanowa, marcepan, amaretto, woda różna, migdałowe, migdały, jak obrać ze skórki migdały, masa marcepanowa Thermomix, Migdały, bez glutenu, bez laktozy, wegańskie, bez jajek, Boże Narodzenie, bez pieczenia, dekoracja z marcepanu, dekoracje marcepanowe

 

Składniki:

- 220g cukru
- 50g miodu
- 125g wody

- 250g migdałów (obrane ze skórki)
- 250g cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego
- 30g likieru Amaretto lub wody różanej




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 160 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix


1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść migdały oczyszczone ze skórki. Rozdrabniamy je na mączkę. (ok. 20 sek. | obroty 7). Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy.
2. W naczyniu miksującym umieść cukier, miód i wodę. Gotujemy syrop cukrowy.
(temp. 100 stopni C | obroty 2).
Gotujemy do czasu aż syrop zgęstnieje
(jeżeli widzimy że syrop zgęstniał robimy prosty test: małą kroplę syropu opuszczamy do lodowatej wody, gdy będzie na tyle elastyczna,aby ją uformować palcami to znak, że syrop jest już gotowy).
3. Do syropu dodać wcześniej przygotowane migdały, cukier puder, wodę różaną lub likier oraz aromat. Dokładnie wymieszać (3 min. | pozycja INTERWAŁ - wspomagając ucieranie kopystką). Po uzyskaniu jednolitej masy marcepan mamy gotowy.




Masę marcepanową wykorzystaj do wypieków.

# Podpowiedzi:
Jeżeli dysponujesz migdałami w skórkach to trzeba je włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na około 7 minut. Po tym czasie migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna łatwo odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać kolejne 7min. i obrać). Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.

#


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Urocze bułeczki na sezon gillowy Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni Tort Tort Borysa

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...Czy z tej mąki będzie chleb?