Mocnoczekoladowy bananowy ekspress

Popularne frazy: -> Ciasto bananowe, bananowiec, szybkie ciasto, wrzuć i zmiksuj, przepis na Thermomix, co zrobić z bananami, mam dużo dojrzałych bananów

 
  • Wybierz język

Ciasto:

- 4 mocno dojrzałe banany (ok. 300g)
- 300g mleka 3,2% w temp. pokojowej
- 120g masła w temp. pokojowej
- 4 jajka
- 8 łyżek kakao
- 250g cukru
- 50ml Amaretto
- 5g cukru waniliowego (najlepszy wykonany w TM)
- 350g mąki pszennej typ 500-650
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix




1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Przygotuj dużą formę do pieczenia - spód wyłóż papierem do pieczenia a boki przesmaruj masłem i obsyp delikatnie bułką tartą.

2) Umieść w naczyniu miksującym wszystkie składniki. Zamykamy naczynie, przykrywamy miarką. Dokładnie miksujemy.(2 min.| obr. 4 do 6)

2) Tak przygotowaną masę wylewamy do dużej formy do pieczenia.

3) Pieczemy do suchego patyczka - wykałaczka wbita w ciasto powinna wyjść sucha. (ok. 45 min.)

4) Przygotowujemy polewę czekoladową i polewamy ciasto.

Ciasto podajemy na ciepło np. z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Sernik z musem piernikowym Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu Domowy serek a'la ricotta z pesto Sok Kubuś

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowie