Czy wiesz, że ...
Zielona herbata i temperatura zaparzania.
Pamiętaj! Najbardziej istotnym elementem podczas parzenia zielonej herbaty jest temperatura wody - nie możesz jej dopuścić do wrzenia. Ta delikatna herbata, inaczej niż czarna, wymaga niższej temperatury. Jeśli woda będzie zbyt gorąca jej słodkawy smak zamieni się w gorycz. Idealna temperatura wody do parzenia zdrowej i smacznej zielonej herbaty powinna zawierać się w przedziale 60-85 st. Celsjusza.
Zobacz też:


WiadomościWiadomości
WspółpracaWspółpraca
KontaktKontakt
Strona startowaStrona startowa

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Sliżyki - litewskie ciasteczka makowe


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> litewskie ciasteczka makowe, śliżyki, sliżyki



Składniki:

- 25g drożdży
- 90g cukru
- 200g mleka (lub wody) w temp. pokojowej
- 430g mąki pszennej typ 550
- 30g oleju
- szczypta soli
- 150g suchego maku
- łyżka płynnego miodu
- mąka pszenna do podsypywania podczas formowania

Przygotowanie w Thermomix




1) W naczyniu miksującym umieść pokruszone drożdże z cukrem i mlekiem. (2 min. | temp. 37 stopni | obroty 3).
2) Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. (3 min. | Interwał/Kłos).
3) Ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego umieszczamy w misce przykrywając wilgotną ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
4) Wyrośnięte ciasto delikatnie formujemy w wałki grubości ok. 2cm. i kroimy na centymetrowe kawałki. (podobnie jak kroi się kopytka). Solidnie podsypujemy mąką aby się nie pokleiły.
5) Pokrojone ciasteczka umieszczamy na blaszce do pieczenia i umieszczamy w piekarniku.
6) Pieczemy 15-17 min. w temperaturze 180 stopni C (termoobieg)

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Tarta ze śliwkami pod pierzynkąKrem czekoladowy nie tylko do tortówKoktajl z jarmużem i kiełkami

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Musli na zdrowieJak wyhodować kiełki w domu?Kontuzje a rehabilitacja sportowa