Czy wiesz, że ...
Kiełki soi - to wielkie pokłady witamin C i E, karotenu, żelaza, wapnia, cynku oraz białka w postaci wolnych aminokwasów. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i poprawia apetyt.
Zobacz też:


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Sliżyki - litewskie ciasteczka makowe


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

litewskie ciasteczka makowe, śliżyki, sliżyki



Składniki:

- 25g drożdży
- 90g cukru
- 200g mleka (lub wody) w temp. pokojowej
- 430g mąki pszennej typ 550
- 30g oleju
- szczypta soli
- 150g suchego maku
- łyżka płynnego miodu
- mąka pszenna do podsypywania podczas formowania

Przygotowanie w Thermomix




1) W naczyniu miksującym umieść pokruszone drożdże z cukrem i mlekiem. (2 min. | temp. 37 stopni | obroty 3).
2) Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. (3 min. | Interwał/Kłos).
3) Ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego umieszczamy w misce przykrywając wilgotną ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
4) Wyrośnięte ciasto delikatnie formujemy w wałki grubości ok. 2cm. i kroimy na centymetrowe kawałki. (podobnie jak kroi się kopytka). Solidnie podsypujemy mąką aby się nie pokleiły.
5) Pokrojone ciasteczka umieszczamy na blaszce do pieczenia i umieszczamy w piekarniku.
6) Pieczemy 15-17 min. w temperaturze 180 stopni C (termoobieg)

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Chrzanowo-jajeczny sos do kanapekBułeczki hamburgeroweMirelki

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki buraka ćwikłowego, czerwonegoNajczęstsze błędy podczas parzenia kawyKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix