Sliżyki - litewskie ciasteczka makowe
Popularne frazy: -> litewskie ciasteczka makowe, śliżyki, sliżyki
| |
Składniki:
- 25g drożdży
- 90g cukru
- 200g mleka (lub wody) w temp. pokojowej
- 430g mąki pszennej typ 550
- 30g oleju
- szczypta soli
- 150g suchego maku
- łyżka płynnego miodu
- mąka pszenna do podsypywania podczas formowania
|
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>
Przygotowanie w Thermomix
1) W naczyniu miksującym umieść pokruszone drożdże z cukrem i mlekiem. (2 min. | temp. 37 stopni | obroty 3).
2) Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. (3 min. | Interwał/Kłos).
3) Ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego umieszczamy w misce przykrywając wilgotną ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
4) Wyrośnięte ciasto delikatnie formujemy w wałki grubości ok. 2cm. i kroimy na centymetrowe kawałki. (podobnie jak kroi się kopytka). Solidnie podsypujemy mąką aby się nie pokleiły.
5) Pokrojone ciasteczka umieszczamy na blaszce do pieczenia i umieszczamy w piekarniku.
6) Pieczemy 15-17 min. w temperaturze 180 stopni C (termoobieg)
Smacznego!
Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.
Zapraszamy do śledzenia profilu na
Facebooku i
Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl
- Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.
Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać!
Dziękuję!
Autor: kielkismaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?
Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje.
Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.
czytaj więcej...