Holenderskie pączki - Oliebollen


Popularne frazy: -> Pączki, tłusty czwartek, holenderski smakołyk, tradycyjne holenderskie pączki, przepis na thermomix

 

Ciasto:
- 20g świeżych drożdży
- 60g cukru
- 1 szklanka mleka
- 380g mąki pszennej typ 550
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 2 małe jajka



Dodatki:
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżki rodzynek jasnych
- 2 łyżki rodzynek ciemnych
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny



Do smażenia:
- tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej)

Do posypania przed podaniem:
- cukier puder




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Obieramy jabłka ze skórki. Wycinamy gniazdo nasienne. Jabłko dzielimy na 8 części. Umieszczamy naczyniu miksującym i rozdrabniamy. (8sek. | obr. 5)

[wkrótce dalsze kroki]

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Krem czekoladowy nie tylko do tortów Szybkie pierniczki Chałka - czarująca słodka buła Mini szarlotki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaOlejki w kuchniAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie