Chrupiące kawowe gofry - fit

(porcja ciasta na 4-5 sztuk z klasycznej gofrownicy)


Popularne frazy: -> przepis na Thermomix, ciasto do kawy, chrupiące gofry, fit gofrowy przysmak, gofry kawowe.

Chrupiące kawowe gofry - fit
 
 

Ciasto na gofry:
- 2 jajka
- 170g płatków owsianych
- 50g kawy espresso (mocna z ekspresu)
- 100g jogurtu naturalnego (można go przygotować samodzielnie w TM)
- 50g daktyli suszonych bez pestek
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 16g cukru waniliowego (najlepszy będzie samodzielnie wykonany w TM)
- mała szczypta soli



Dodatkowo:
- olej roślinny do lekkiego przesmarowania gofrownicy przed pieczeniem


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix


1. W suchym i czystym naczyniu umieść płatki owsiane (30 sek.| obr. 10)

2. Zgarniamy kopystką mąkę ze ścianek naczynia i dodajemy pozostałe składniki.(40 sek. | obr. 6).

3. Zgarniamy kopystką masę ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy.(15 sek. | obr. 4). Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

4. Gofrownicę natłuszczamy lekko olejem roślinnym i rozgrzewamy. Do rozgrzanej gofrownicy nakładamy ciasto i wypiekamy na chrupko.

Aby gofry były chrupiące należy po upieczeniu układać je na kratce do przestygnięcia.

5. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. owoce, sosy itp.)


Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek Szybki deser jogurtowy Masło klarowane z Thermomix Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Dla kogo dieta pudełkowa?20 jadalnych produktów zabijających cellulitW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Czy wiesz, że ...