Chrupiące kawowe gofry - fit

(porcja ciasta na 4-5 sztuk z klasycznej gofrownicy)


Popularne frazy: -> przepis na Thermomix, ciasto do kawy, chrupiące gofry, fit gofrowy przysmak, gofry kawowe.

Chrupiące kawowe gofry - fit
 
 

Ciasto na gofry:
- 2 jajka
- 170g płatków owsianych
- 50g kawy espresso (mocna z ekspresu)
- 100g jogurtu naturalnego (można go przygotować samodzielnie w TM)
- 50g daktyli suszonych bez pestek
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 16g cukru waniliowego (najlepszy będzie samodzielnie wykonany w TM)
- mała szczypta soli



Dodatkowo:
- olej roślinny do lekkiego przesmarowania gofrownicy przed pieczeniem


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix


1. W suchym i czystym naczyniu umieść płatki owsiane (30 sek.| obr. 10)

2. Zgarniamy kopystką mąkę ze ścianek naczynia i dodajemy pozostałe składniki.(40 sek. | obr. 6).

3. Zgarniamy kopystką masę ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy.(15 sek. | obr. 4). Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

4. Gofrownicę natłuszczamy lekko olejem roślinnym i rozgrzewamy. Do rozgrzanej gofrownicy nakładamy ciasto i wypiekamy na chrupko.

Aby gofry były chrupiące należy po upieczeniu układać je na kratce do przestygnięcia.

5. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. owoce, sosy itp.)


Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') Kremowa pasta śródziemnomorska Digestive, Graham crackers Chleb weselny (Thermomix)

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Wszyscy o śliwkach wiedzą dużoSłodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowegoSzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomWyciskarka do owoców - jaką wybrać?