Czizkejk

Popularne frazy: -> sernik, sernik przepis na Thermomix, sernik przepis, Wielkanoc, Boże Narodzenie, ciasto do kawy

Czizkejk
 Czizkejk
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:
- 270g mąki pszennej
- 200g masła
- 30g cukru
- 3 żółtka z jajek kurzych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 400g białego sera (najlepiej tłusty)
- 5 żółtek kurzych
- 35g budyniu śmietankowego w proszku (z cukrem)
- 100g masła
- 70g cukru kryształu
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- kilka kropel aromatu cytrynowego

Ciemne ciasto:
- Niewielka ilość ciasta wcześniej przygotowanego
- 1 łyżeczka kakao

Piana białkowa:
- 8 białek kurzych
- 10 łyżek cukru kryształu
- kilkanaście kropel syropu lub aromatu waniliowego, aby nadać smak piance


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Czizkejk

Przygotowanie
W pierwszej kolejności wyrabiamy ciasto półkruche z przepisu w pozycji CIASTO.

Najwygodniej będzie wykonać je przy użyciu robota kuchennego z hakiem. Przygotowanym ciastem wyklejamy dokładnie formę do tarty. Drugi kawałek ok. 50g jasnego ciasta wkładamy w woreczek i umieszczamy w zamrażarce. Przyda się na sam wierzch ciasta.

Pozostawiamy też niewielką ilość, którą wyrobimy dalej z łyżeczką kakao. Tak aby powstało ciemne ciasto, które wkruszymy pomiędzy masę serową a piankę. Powstanie ciemny pas widoczny po przecięciu ciasta.

Do wypieku czizkejka najwygodniejsza będzie forma do tarty (około 25cm) z wyjmowalnym dnem. Łatwo będzie wyjąć gotową tartę po upieczeniu.

Zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Wszystkie składniki z pozycji MASA SEROWA umieszczamy w misie blendera/robota i wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Przekładamy do większej miski.

Dalej przygotowujemy masę białkową. W czystym i suchym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Odkładamy połowę ubitej piany do miski z masą serową i bardzo delikatnie mieszamy aż powstanie jednolita masa serowa.

Do pozostałej części ubitych białek dodajemy cukier kryształ małymi porcjami i ciągle ubijamy. Na końcu dodajemy syrop waniliowy i delikatnie mieszamy.

Całość łączymy w następujący sposób:

- ciastem jasnym wylepiamy dokładnie formę do tarty
- wlewamy masę serową
- delikatnie wkruszamy ciemne ciasto
- delikatnie nakładamy pianę z białek z cukrem i syropem waniliowym
- na wierzch możemy jeszcze zetrzeć lub wkruszyć odrobinę jasnego ciasta.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na środkową półkę. Wypiekamy ok. 35 minut. (grzałka góra i dół). Po tym czasie przełączamy na pieczenie od dołu i wypiekamy kolejne 35 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik uchylamy lekko drzwi piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie (w przypadku formy ze zdejmowalnym dnem) wyjmujemy ciasto z formy. Można podawać na gorąco, doskonale również smakuje na zimno.

Smacznego!

Przygotowanie w Thermomix:




1. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na CIASTO. (15-25 sek. | obr. 6)

2. Wyjmujemy ciasto i wyklejamy nim formę (25-28cm) na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem. Wtedy bajecznie prosto ciasto wyskoczy z formy po upieczeniu.)
Wylepiamy ciastem na grubość ok 5-7 milimetrów dno i boki formy.Brzeg ciasta wyrównujemy do wysokości formy, a pozostałe ciasto zamykamy w woreczku foliowym i wrzucamy do zamrażalnika.

3. Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po cieście) wrzucamy wszystkie składniki na MASĘ SEROWĄ. (3 min. | obr. 5) aż powstanie gładka masa serowa. Wyjmujemy ją do miseczki.


4. Naczynie miksujące myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na nóż zakładamy motylek i wlewamy białka (pozostałe z wcześniej rozbijanych jajek - 8 szt.) i szczyptę soli. Ubijamy pianę na sztywno (3-3,5 min. | obr. 3,5)

5. Kiedy piana jest już ubita połowę odkładamy do miski z masą serową i delikatnie mieszamy.

6. Drugą połowę piany ponownie ubijamy (ok. 2min. | obr. 3,5) dodając po 1 łyżce cukru. Gdy powstanie coś "a la pianka bezowa" dolewamy kilka kropel syropu waniliowego lub olejku waniliowego.

7. Do foremki wylepionej ciastem przelewamy delikatnie masę serową tak aby prawie całą foremkę wypełniła. Dalej na masę serową nakładamy delikatnie pianę bezową.

8. Wyjmujemy z zamrażalki pozostałą część ciasta i trzemy na tarce posypując wierzchnią część ciasta. Tak przygotowanie ciacho umieszczamy w rozgrzanym do 180stopni piekarniku na środkową półkę.

9. Najpierw 35 min z termoobiegiem. Dalej na kolejne 35 min pieczenie od dołu. Po upieczeniu najlepiej pozostawić na 30-50min aby wystygło. Można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!

WSKAZÓWKI
Aby uzyskać walory kolorystyczne (jak na zdjęciu) można do pozostałej części ciasta dodać łyżeczkę kakao (powstanie ciemne ciasto, które wkruszane w odpowiednie miejsca da ciemne paski)


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Szybki likier czekoladowo-miętowy Różane drożdżówki Sałatka hiszpańska Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Zróbmy sobie delikatny domowy serekKiełki cebuliBarów mlecznych nieprzemijający urokMam Thermomix - co dalej?