Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym

Tartaletki Ady (porcja ciasta na 10 tarteletek)

Popularne frazy: -> tarteletki wytrawne

Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym
 
 
  • Wybierz język

Składniki na ciasto:

- 330 g mąki pszennej typ 500 (można też użyć mąkę krupczatkę)
- 180 g masła zimnego
- 3 żółtka kurze
- szczypta soli

Dodatki:
- 200 g sera pleśniowego blue, długodojrzewającego
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- imbir mielony (do smaku, mała szczypta na do każdej z tarteletek)
- 5-6 dużych gruszek (sparzone i dobrze umyte w skórce, nie trzeba ich obierać, pokrojone w kostkę ok. półcentymetrową).




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na tarteletki

1. W suchym naczyniu miksującym umieść orzechy włoskie łuskane. ( 3 sek. | obr. 4 ) Rozdrobnione orzechy odstaw w miseczce do późniejszego wykorzystania.

2. Nie trzeba myć naczynia miksującego. Umieść ser. Rozdrobniamy.( 8 sek. | obr. 4 )

3. Nie trzeba myć naczynia miksującego. W naczyniu miksującym umieść mąkę, żółtka, 180g masła pokrojonego w 2cm kostkę. Wyrobić ciasto. ( 45 sek. | obr. 4 )

4. Ciasto wyjąć z naczynia, zawinąć w woreczek foliowy. Odłożyć do lodówki na 30min. Przygotować foremki na tarteletki.

5. Gruszki sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć. Usunąć gniazda nasienne. Gruszki pokroić w kostkę ok. półcentymetrową.
Odłożyć do późniejszego wykorzystania.

5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

6. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą częścią wylepić foremkę. Do każdej foremki dopasować krążek papieru do pieczenia i docisnąć obciążnikami do tarty lub grochem.

7. Umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i wypiekać 10 min. Po tym czasie wyjąć tarteletki z piekarnika, usunąć obciążniki i papier.

8. Do każdej z tarteletek dodajemy porcję sera, rozdrobnione orzechy włoskie i solidną kopkę pokrojonych w kostkę gruszek. Na koniec oprósz gruszki sporą szczyptą mielonego imbiru.
Podczas dodawania sera należy pozostawić pewną ilość do posypania tarteletek już po upieczeniu.

9. Tak przygotowane tarteletki umieszczamy ponownie w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku i wypiekamy jeszcze 15-17 min. Gdy są upieczone wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Na koniec posypujemy pozostawionym wcześniej serem pleśniowym. Podajemy na zimno.


WSKAZÓWKI:

Do pieczenia tarteletek użyto foremek z wyjmowalnym dnem. Ciasto jest kruche więc bardzo wygodnie jest wyjąć z takiej foremki gotową tarteletkę, aby zobaczyć jej pięknie wyrzeźbione brzegi.




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Placuszki z ricotty Wytrawna kruszonka Paszteciki Crumble z jabłkami i orzechami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać