Pasztet wałecki - pasztet babci Uli


Popularne frazy: -> pasztet wałecki, pasztet do pasztecików, pasztet pieczony

Pasztet wałecki - pasztet babci Uli
 Pasztet wałecki - pasztet babci Uli
 
 

Składniki:

- 700 g wody
- 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 300 g karkówki
- 300 g mięsa drobiowego bez kości
- 200 g podgardla lub boczku
- 150 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 1 cebula
- 150 g selera korzeń
- 150 g marchewki
- 150 g pietruszki
- 4 żółtka
- 4 białka
- 2 ząbki czosnku
- namoczoną w wodzie czerstwą bułkę
- pół łyżeczki kurkumy
- 1,5 cm świeżego imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 2 łyżeczki mączki z suszonych grzybów
- pieprz
- sól

Dodatki (opcjonalnie):
- 100g żurawiny suszonej


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Pasztet wałecki - pasztet babci Uli



Przygotowanie w Thermomix


1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
2. Na pokrywę naczynia miksującego ułóż przystawkę Varoma. W dolnej części umieść mięso, karkówkę, podgardle i wątróbkę ( 30min. | temp. Varoma | obr. 1 )
3. Po tym czasie na górnej części Varoma odważamy warzywa (seler, marchew, pietruszka, cebula). Gotujemy kolejne ( 30min. | temp. Varoma | obr. 1 ) .
4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować keksówkę, lekko przesmarować tłuszczem i dokładnie obsypać bułką tartą, odstawić. Namoczyć w wodzie jedną czerstwą bułkę.

5. Odstawić nakładkę Varoma. Powstały wywar przelać do innego naczynia i przecedzić, aby odrzucić liście laurowe i ziele angielskie.

6. W naczyniu miksującym umieścić ok. 350 g wywaru z duszenia mięs i warzyw. Dodać ugotowane mięsa i warzywa. Zmiksować na jednolitą masę. ( 1 min. | obr. 9 ). Po tym czasie kopystką zgarnąć masę z brzegów naczynia do środka i powtórzyć miksowanie ( 1 min. | obr. 9 ).

7. Do zmiksowanej masy dodać: żółtka, czosnek, imbir, kurkumę, mieloną gałkę muszkatołową, namoczoną w wodzie i odsączoną czerstwą bułkę, mączkę grzybową, sól i pieprz. Miksujemy ( 1 min. | obr. 8 ). Zawartość naczynia przekładamy do większej misy.

8. Dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem naczynie miksujące.

9. Załóż motylek. Dodaj białka z jajek i małą szczyptę soli. Ubijamy białka na sztywno. ( 3min. | obr. 3.5 ).
Ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z masą mięsną w większej misce.
Robimy to bardzo delikatnie tylko do czasu połączenia składników, aby zachować puszystość masy.

10. Delikatnie przekładamy masę do przygotowanej formy. Na koniec zmoczoną dłonią wyrównujemy powierzchnię pasztetu i umieszczamy w piekarniku na środkową półkę.

11. Pieczemy przez około 1 godzinę i 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.



WSKAZÓWKI:

# Pasztet doskonale sprawdzi się jako farsz do pasztecików
# Dodając w końcowej fazie mieszania suszoną żurawinę stworzymy bardzo ciekawy wariant smakowy pasztetu wałeckiego.
# Przepis na bułkę tartą znajdziesz w podstawowych przepisach ABC.
# Mączkę grzybową otrzymasz z przemiału suszu grzybowego. Taka mączka to doskonały dodatek do wielu potraw.




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
SeroMaCzek Sernik pod czekoladową kołderką Wielkanocna rolada schabowa Makowiec świąteczny

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Kiełki rzodkiewkiMusli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać