Czy wiesz, że ...
Kiełki możesz jeść:
- na kanapkach;
- jako sałatkę w sosie winegret;
- z jajkiem na twardo lub miękko;
- w zupie i spaghetti;
- w pastach i twarożkach;
- jako dodatek do sałatek;
- w farszu do pierogów;
- w farszu do naleśników;
- zapiekane z jajecznicą lub omletami;
- dodatek do chińszczyzny;
- jako składnik sałatek z warzyw i makaronu ryżowego;
- oraz wszelkich dań smażonych w woku (wrzuć je na końcu smażenia i wymieszaj).
Zobacz też:


WiadomościWiadomości
WspółpracaWspółpraca
KontaktKontakt
Strona startowaStrona startowa

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Pasztet wałecki - pasztet babci Uli


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> pasztet wałecki, pasztet do pasztecików, pasztet pieczony

Pasztet wałecki - pasztet babci Uli 


Składniki:

- 700 g wody
- 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 300 g karkówki
- 300 g mięsa drobiowego bez kości
- 200 g podgardla lub boczku
- 150 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 1 cebula
- 150 g selera korzeń
- 150 g marchewki
- 150 g pietruszki
- 4 żółtka
- 4 białka
- 2 ząbki czosnku
- namoczoną w wodzie czerstwą bułkę
- pół łyżeczki kurkumy
- 1,5 cm świeżego imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 2 łyżeczki mączki z suszonych grzybów
- pieprz
- sól

Dodatki (opcjonalnie):
- 100g żurawiny suszonej



Przygotowanie w Thermomix


1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
2. Na pokrywę naczynia miksującego ułóż przystawkę Varoma. W dolnej części umieść mięso, karkówkę, podgardle i wątróbkę ( 30min. | temp. Varoma | obr. 1 )
3. Po tym czasie na górnej części Varoma odważamy warzywa (seler, marchew, pietruszka, cebula). Gotujemy kolejne ( 30min. | temp. Varoma | obr. 1 ) .
4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować keksówkę, lekko przesmarować tłuszczem i dokładnie obsypać bułką tartą, odstawić. Namoczyć w wodzie jedną czerstwą bułkę.

5. Odstawić nakładkę Varoma. Powstały wywar przelać do innego naczynia i przecedzić, aby odrzucić liście laurowe i ziele angielskie.

6. W naczyniu miksującym umieścić ok. 350 g wywaru z duszenia mięs i warzyw. Dodać ugotowane mięsa i warzywa. Zmiksować na jednolitą masę. ( 1 min. | obr. 9 ). Po tym czasie kopystką zgarnąć masę z brzegów naczynia do środka i powtórzyć miksowanie ( 1 min. | obr. 9 ).

7. Do zmiksowanej masy dodać: żółtka, czosnek, imbir, kurkumę, mieloną gałkę muszkatołową, namoczoną w wodzie i odsączoną czerstwą bułkę, mączkę grzybową, sól i pieprz. Miksujemy ( 1 min. | obr. 8 ). Zawartość naczynia przekładamy do większej misy.

8. Dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem naczynie miksujące.

9. Załóż motylek. Dodaj białka z jajek i małą szczyptę soli. Ubijamy białka na sztywno. ( 3min. | obr. 3.5 ).
Ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z masą mięsną w większej misce.
Robimy to bardzo delikatnie tylko do czasu połączenia składników, aby zachować puszystość masy.

10. Delikatnie przekładamy masę do przygotowanej formy. Na koniec zmoczoną dłonią wyrównujemy powierzchnię pasztetu i umieszczamy w piekarniku na środkową półkę.

11. Pieczemy przez około 1 godzinę i 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.



WSKAZÓWKI:

# Pasztet doskonale sprawdzi się jako farsz do pasztecików
# Dodając w końcowej fazie mieszania suszoną żurawinę stworzymy bardzo ciekawy wariant smakowy pasztetu wałeckiego.
# Przepis na bułkę tartą znajdziesz w podstawowych przepisach ABC.
# Mączkę grzybową otrzymasz z przemiału suszu grzybowego. Taka mączka to doskonały dodatek do wielu potraw.





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Deserki amarettiWytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowymBułki z kiełków pszenicy

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jak wyhodować kiełki w domu?Kontuzje a rehabilitacja sportowaMusli na zdrowie