Pasztet wałecki - pasztet babci Uli


Popularne frazy: -> pasztet wałecki, pasztet do pasztecików, pasztet pieczony

Pasztet wałecki - pasztet babci Uli
 
 

Składniki:

- 700 g wody
- 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 300 g karkówki
- 300 g mięsa drobiowego bez kości
- 200 g podgardla lub boczku
- 150 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 1 cebula
- 150 g selera korzeń
- 150 g marchewki
- 150 g pietruszki
- 4 żółtka
- 4 białka
- 2 ząbki czosnku
- namoczoną w wodzie czerstwą bułkę
- pół łyżeczki kurkumy
- 1,5 cm świeżego imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 2 łyżeczki mączki z suszonych grzybów
- pieprz
- sól

Dodatki (opcjonalnie):
- 100g żurawiny suszonej


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix


1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
2. Na pokrywę naczynia miksującego ułóż przystawkę Varoma. W dolnej części umieść mięso, karkówkę, podgardle i wątróbkę ( 30min. | temp. Varoma | obr. 1 )
3. Po tym czasie na górnej części Varoma odważamy warzywa (seler, marchew, pietruszka, cebula). Gotujemy kolejne ( 30min. | temp. Varoma | obr. 1 ) .
4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować keksówkę, lekko przesmarować tłuszczem i dokładnie obsypać bułką tartą, odstawić. Namoczyć w wodzie jedną czerstwą bułkę.

5. Odstawić nakładkę Varoma. Powstały wywar przelać do innego naczynia i przecedzić, aby odrzucić liście laurowe i ziele angielskie.

6. W naczyniu miksującym umieścić ok. 350 g wywaru z duszenia mięs i warzyw. Dodać ugotowane mięsa i warzywa. Zmiksować na jednolitą masę. ( 1 min. | obr. 9 ). Po tym czasie kopystką zgarnąć masę z brzegów naczynia do środka i powtórzyć miksowanie ( 1 min. | obr. 9 ).

7. Do zmiksowanej masy dodać: żółtka, czosnek, imbir, kurkumę, mieloną gałkę muszkatołową, namoczoną w wodzie i odsączoną czerstwą bułkę, mączkę grzybową, sól i pieprz. Miksujemy ( 1 min. | obr. 8 ). Zawartość naczynia przekładamy do większej misy.

8. Dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem naczynie miksujące.

9. Załóż motylek. Dodaj białka z jajek i małą szczyptę soli. Ubijamy białka na sztywno. ( 3min. | obr. 3.5 ).
Ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z masą mięsną w większej misce.
Robimy to bardzo delikatnie tylko do czasu połączenia składników, aby zachować puszystość masy.

10. Delikatnie przekładamy masę do przygotowanej formy. Na koniec zmoczoną dłonią wyrównujemy powierzchnię pasztetu i umieszczamy w piekarniku na środkową półkę.

11. Pieczemy przez około 1 godzinę i 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.



WSKAZÓWKI:

# Pasztet doskonale sprawdzi się jako farsz do pasztecików
# Dodając w końcowej fazie mieszania suszoną żurawinę stworzymy bardzo ciekawy wariant smakowy pasztetu wałeckiego.
# Przepis na bułkę tartą znajdziesz w podstawowych przepisach ABC.
# Mączkę grzybową otrzymasz z przemiału suszu grzybowego. Taka mączka to doskonały dodatek do wielu potraw.




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Crumble z jabłkami i orzechami Sernik pod czekoladową kołderką Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca Białe Brigadeirao

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęWyciskarka do owoców - jaką wybrać?Kiełki to samo zdrowie!Wszyscy o śliwkach wiedzą dużo