Czy wiesz, że ...
Witaminy, które w suchych nasionach występują w niewielkich ilościach, podczas kiełkowania produkowane są w ilościach olbrzymich. Szczególnie poziom witaminy C wzrosnąć może nawet 80-krotnie, np. w pszenicy lub soczewicy. Kiełki czerpią też minerały i pierwiastki śladowe z wody, w której są moczone.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Pasztet wałecki - pasztet babci Uli

Popularne frazy: -> pasztet wałecki, pasztet do pasztecików, pasztet pieczony



Składniki:

- 700 g wody
- 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 300 g karkówki
- 300 g mięsa drobiowego bez kości
- 200 g podgardla lub boczku
- 150 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 1 cebula
- 150 g selera korzeń
- 150 g marchewki
- 150 g pietruszki
- 4 żółtka
- 4 białka
- 2 ząbki czosnku
- namoczoną w wodzie czerstwą bułkę
- pół łyżeczki kurkumy
- 1,5 cm świeżego imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 2 łyżeczki mączki z suszonych grzybów
- pieprz
- sól

Dodatki (opcjonalnie):
- 100g żurawiny suszonej

Pasztet wałecki - pasztet babci Uli 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix


1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
2. Na pokrywę naczynia miksującego ułóż przystawkę Varoma. W dolnej części umieść mięso, karkówkę, podgardle i wątróbkę ( 30min. | temp. Varoma | obr. 1 )
3. Po tym czasie na górnej części Varoma odważamy warzywa (seler, marchew, pietruszka, cebula). Gotujemy kolejne ( 30min. | temp. Varoma | obr. 1 ) .
4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować keksówkę, lekko przesmarować tłuszczem i dokładnie obsypać bułką tartą, odstawić. Namoczyć w wodzie jedną czerstwą bułkę.

5. Odstawić nakładkę Varoma. Powstały wywar przelać do innego naczynia i przecedzić, aby odrzucić liście laurowe i ziele angielskie.

6. W naczyniu miksującym umieścić ok. 350 g wywaru z duszenia mięs i warzyw. Dodać ugotowane mięsa i warzywa. Zmiksować na jednolitą masę. ( 1 min. | obr. 9 ). Po tym czasie kopystką zgarnąć masę z brzegów naczynia do środka i powtórzyć miksowanie ( 1 min. | obr. 9 ).

7. Do zmiksowanej masy dodać: żółtka, czosnek, imbir, kurkumę, mieloną gałkę muszkatołową, namoczoną w wodzie i odsączoną czerstwą bułkę, mączkę grzybową, sól i pieprz. Miksujemy ( 1 min. | obr. 8 ). Zawartość naczynia przekładamy do większej misy.

8. Dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem naczynie miksujące.

9. Załóż motylek. Dodaj białka z jajek i małą szczyptę soli. Ubijamy białka na sztywno. ( 3min. | obr. 3.5 ).
Ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z masą mięsną w większej misce.
Robimy to bardzo delikatnie tylko do czasu połączenia składników, aby zachować puszystość masy.

10. Delikatnie przekładamy masę do przygotowanej formy. Na koniec zmoczoną dłonią wyrównujemy powierzchnię pasztetu i umieszczamy w piekarniku na środkową półkę.

11. Pieczemy przez około 1 godzinę i 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.



WSKAZÓWKI:

# Pasztet doskonale sprawdzi się jako farsz do pasztecików
# Dodając w końcowej fazie mieszania suszoną żurawinę stworzymy bardzo ciekawy wariant smakowy pasztetu wałeckiego.
# Przepis na bułkę tartą znajdziesz w podstawowych przepisach ABC.
# Mączkę grzybową otrzymasz z przemiału suszu grzybowego. Taka mączka to doskonały dodatek do wielu potraw.





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Chrupiące gofryMajonez domowyCiasteczka czekoladowe z nutą mięty

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Dopadło Cię już przeziębienie? Jeśli nie to wszystko przed Tobą! Nie, wcale nie życzymy ci choroby, nie pomyśl o nas źle. Wręcz przeciwnie chcemy podpowiedzieć jak zadziałać naturalnie na organizm i precyzyjnym ostrzem pozbyć się problemów związanych z przeziębieniem. Będziemy Cię dziś przekonywać do zrobienia sobie antygrypiny!

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło