Składniki: Dodatki (opcjonalnie): |
Przygotowanie w Thermomix
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
2. Na pokrywę naczynia miksującego ułóż przystawkę Varoma. W dolnej części umieść mięso, karkówkę, podgardle i wątróbkę ( 30min. | temp. Varoma | obr. 1 )
3. Po tym czasie na górnej części Varoma odważamy warzywa (seler, marchew, pietruszka, cebula). Gotujemy kolejne ( 30min. | temp. Varoma | obr. 1 ) .
4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować keksówkę, lekko przesmarować tłuszczem i dokładnie obsypać bułką tartą, odstawić. Namoczyć w wodzie jedną czerstwą bułkę.
5. Odstawić nakładkę Varoma. Powstały wywar przelać do innego naczynia i przecedzić, aby odrzucić liście laurowe i ziele angielskie.
6. W naczyniu miksującym umieścić ok. 350 g wywaru z duszenia mięs i warzyw. Dodać ugotowane mięsa i warzywa. Zmiksować na jednolitą masę. ( 1 min. | obr. 9 ). Po tym czasie kopystką zgarnąć masę z brzegów naczynia do środka i powtórzyć miksowanie ( 1 min. | obr. 9 ).
7. Do zmiksowanej masy dodać: żółtka, czosnek, imbir, kurkumę, mieloną gałkę muszkatołową, namoczoną w wodzie i odsączoną czerstwą bułkę, mączkę grzybową, sól i pieprz. Miksujemy ( 1 min. | obr. 8 ). Zawartość naczynia przekładamy do większej misy.
8. Dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem naczynie miksujące.
9. Załóż motylek. Dodaj białka z jajek i małą szczyptę soli. Ubijamy białka na sztywno. ( 3min. | obr. 3.5 ).
Ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z masą mięsną w większej misce.
Robimy to bardzo delikatnie tylko do czasu połączenia składników, aby zachować puszystość masy.
10. Delikatnie przekładamy masę do przygotowanej formy. Na koniec zmoczoną dłonią wyrównujemy powierzchnię pasztetu i umieszczamy w piekarniku na środkową półkę.
11. Pieczemy przez około 1 godzinę i 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
WSKAZÓWKI:
# Pasztet doskonale sprawdzi się jako farsz do pasztecików
# Dodając w końcowej fazie mieszania suszoną żurawinę stworzymy bardzo ciekawy wariant smakowy pasztetu wałeckiego.
# Przepis na bułkę tartą znajdziesz w podstawowych przepisach ABC.
# Mączkę grzybową otrzymasz z przemiału suszu grzybowego. Taka mączka to doskonały dodatek do wielu potraw.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów